Hlavní obsah

Sprinteři mají být diskvalifikováni už za první pokažený start

BERLÍN

Technická komise Mezinárodní atletické federace IAAF chce zpřísnit pravidla při sprinterských závodech. Navrhuje, aby v budoucnu byli atleti diskvalifikováni už za první pokažený start.

Článek

Podle současných pravidel může být pokažen jeden start v závodě, za další už jsou běžci diskvalifikováni. "Hodně atletů první pokažený start používalo jako psychologickou zbraň proti soupeřům. To by podle nových regulí nešlo," řekl agentuře AP šéf komise Jorge Salcedo.

Stávající pravidla startů ve sprintech platí od roku 2003. Do té doby měli atleti nárok na jeden pokažený start. Protože to však způsobovalo průtahy při televizních přenosech, sáhla IAAF ke změně.

Federace bude v Berlíně také projednávat změny v závěrečných disciplínách desetiboje a sedmiboje. Podle nich by se mužská patnáctistovka a ženská osmistovka měla běžet jako stíhací závod a odstupy by byly vypočítány podle rozdílů v počtu bodů. Změna má zatraktivnit finiš závodů, aby byl vítězem ten, kdo první doběhne do cíle a nemuselo se čekat na přepočet časů na body.

Pokud rada IAAF na kongresu v Berlíně navrhované změny odsouhlasí, budou znovu projednány na srpnovém shromáždění. Pokud by prošly i tam, vstoupila by nová pravidla v platnost v roce 2010.

Reklama