Hlavní obsah

Nejrychlejší muž planety Bolt získal cenu Laureus

TORONTO

Jamajský sprinter Usain Bolt ve středu získal cenu Laureus. Trojnásobný olympijský vítěz se stal nástupcem tenisty Rogera Federera, který cenu označovanou jako sportovní Oscar obdržel v předchozích čtyřech letech. Cenu dvaadvacetiletý atlet dostal v kanadském Torontu, kde se zúčastní čtvrtečního atletického mítinku.

Článek

Na olympijských hrách v Pekingu se Bolt zapsal do dějin jako první atlet, který vyhrál stovku, dvoustovku a štafetu na 4x100 metrů ve světových rekordech.

Při přebírání ceny, kterou dostal z rukou předsedy akademie Laureus Edwina Mosese a jejího člena Michaela Johnsona, ukázal Bolt jako na dráze, nyní ale v saku, své vítězné gesto. "Jsem nadšený a poctěn, že se mi dostalo uznání jako mnohonásobným šampiónům Rogeru Federerovi, Michaelu Schumacherovi a Tigeru Woodsovi," uvedl sprinter.

"Usainova stovka v Pekingu byla nejlepším sprintem, který jsem kdy viděl, o tom není pochyb. V uplynulých dvou letech vlétl na scénu jako raketa a Laureus si zaslouží," řekl Johnson, jehož rekord na 200 metrů Bolt překonal časem 19,30 vteřiny. "Nemůžu říci, že je nejlepším sprinterem všech dob, k tomu musí vyhrát olympiádu a mistrovství světa, ale nevidím důvod, proč by to neměl dokázat," dodal Johnson.

Mezi kandidáty na sportovce roku byli spolu s Boltem ještě šampion formule 1 Lewis Hamilton, tenista Rafael Nadal, plavec Michael Phelps, fotbalista Cristiano Ronaldo a motocyklový jezdec Valentino Rossi.

Mezi ženami získala cenu Laures pro sportovkyni roku již koncem května podruhé v kariéře ruská tyčkařka Jelena Isinbajevová.

Jubilejní desátý ročník ankety neměl galavečer. Kvůli ekonomické krizi ho organizátoři zrušili a ceny předali individuálně.

Reklama