Hlavní obsah

Pletou si mě s chlapem, ale to mě nerozhází, říká atletka Semenyaová

JOHANNESBURG

Pouhý vtip, který ji nemůže rozházet, tak označila jihoafrická osmistovkařka Carsten Semenyaová situaci kolem testu pohlaví, který musela podstoupit před atletickým mistrovstvím světa. Řekla to v prvním obsáhlejším rozhovoru od srpnového berlínského vítězství magazínu You. Triumf na MS zcela zatlačily do pozadí pochybnosti o jejím pohlaví vzhledem k mužnému zjevu a hlubokému hlasu.

Foto: Anja Niedringhaus, ČTK/AP

Jihoafrická běžkyně Caster Semenyaová na MS v Berlíně.

Článek

"Pro mě je to celé žert, ale nevyvede mě to z rovnováhy," řekla osmnáctiletá atletka. O samotném sextestu hovořit nechtěla. "Vůbec na to nemyslím. Bůh mě stvořil takovou, jaká jsem, a dal mi talent běhat. Beru se taková, jaká jsem, a jsem na sebe pyšná," řekla.

V časopise se objevila i na sérii fotografií, na kterých pózuje v šatech, v úzkých kožených kalhotách i v botách na vysokých podpatcích. Je nalíčená a má na sobě šperky. "Ráda bych se častěji upravovala a chci se naučit sama líčit," uvedla.

Semenyaová v rozhovoru ale také připustila, že je zvyklá, že ji lidé považují za chlapce. Jako dítě prý ale žádné potíže se svým zevnějškem neměla. "Kluci mě vždycky přemlouvali, abych hrála s nimi v mužstvu, protože jsem byla dobrá. Nikdy mě nezlobili, byla jsem prostě jednou z nich. Ani dívky mě nezlobily, protože jsem jim pomáhala v tom, že mohly hrát s chlapci," uvedla Semenyaová.

Kauza kolem Semenyaové vznikla během MS těsně před finále osmistovky, ve kterém pak suverénně zvítězila v osobním rekordu 1:55,45. Jak se později ukázalo, testu pohlaví Jihoafrická atletická asociace ASA podrobila sportovkyni již před šampionátem, a to pod záminkou provedení normální dopingové kontroly. Podle švýcarského deníku Blick testy ukázaly, že Semenyaová je hermafrodit. Nejde však o oficiálně potvrzený výsledek. Jasněji tak bude zřejmě až po vypracování specializovaného posudku, který nařídila federace IAAF.

Reklama

Související témata: