Hlavní obsah

Rozchod Rychlých holek: Kvůli Denise skupinu neopouštím, ujišťuje Hejnová

Praha

Tréninková skupina čtvrtkařek, kterou trenérce Martině Blažkové záviděl celý atletický svět, dostala citelný zásah. Opouští ji její největší hvězda, překážkářka Zuzana Hejnová. Pro změnu se rozhodla po své životní sezóně, v níž dosáhla na olympijský bronz. Nově se bude připravovat spolu mj. s Pavlem Maslákem či Jakubem Holušou pod vedením bývalého kouče Romana Šebrleho Dalibora Kupky.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zuzana Hejnová

Článek

Většinou se ke změně trenéra sahá, když se atletovi nedaří. Jenže vy jste letos dosáhla na svůj největší úspěch…

Byly jsme spolu sedm let, uzavřela se jedna kapitola, teď začíná nová. Není k tomu vážný důvod, prostě hledám novou motivaci. Když je člověk ve stereotypu, dolehne to na něj.

Souvisí to s touhou po změně, o které jste mluvila po mistrovství Evropy v Helsinkách, kde jste na medaili nedosáhla?

Tehdy jsem to nemyslela tak, že změním trenéra, sama v sobě jsem potřebovala změnu. Ani po olympiádě jsem o ní neuvažovala, až pak jsme se s Martinou sešly a uzrálo v nás, že nejlepší cesta bude, když odejdu.

Hrál roli i přechod Denisy Rosolové na vaši trať 400 metrů překážek? Potvrdilo se, že dvě elitní závodnice stejné disciplíny v rámci jedné skupiny nedělají dobrotu?

Ideální to určitě není. Na druhou stranu Denisa nebyla tím hlavním důvodem, trénovaly jsme spolu dva roky a nějak to zvládaly. Určitě neodcházím kvůli Denise. S trenérkou jsme samozřejmě narazily i na tohle téma, asi by to fungovat mohlo, kdybychom zůstaly obě, ale takhle to bude lepší.

Jak reagovaly vaše dnes už bývalé parťačky ze skupiny Rychlých holek?

Ještě jsem je neviděla, budeme se scházet. Po telefonu mi popřály, ať se daří, necítím žádnou zášť. Není důvod se nekamarádit a nestýkat se.

Dalibor Kupka byl pro vás při hledání nového kouče jasnou volbou?

Tou první, i když jsem samozřejmě přemýšlela o tom, ke komu bych šla, kdyby mě Dála nechtěl. Budu jediná holka mezi klukama, nebude to jednoduchý, ale tohle byla nejlepší varianta.

Bude to velká změna? Téměř z čistě dívčí skupiny k samým mužům...

Jsem zvědavá. Obavy trochu jsou, ale se všema se znám, snad to bude v pohodě. Navíc jsem byla pořád v pozici, že jsem táhla skupinu, holky se za mnou vozily, to člověka unavuje a vyčerpává. Kluci jsou o hodně rychlejší, bude mě to motivovat.

Čekají vás v přípravě velké změny?

Všechno bude jinak, než jsem byla zvyklá. Když má člověk zajetý určitý rytmus, tělo pak nereaguje, jak by mělo, změna mi může pomoct. Jsem přizpůsobivá.

Ale u Martiny Blažkové jste si pestré tréninky vždy pochvalovala.

To je pravda, ale stejně přijde stereotyp, i když obměňuje ta cvičení. Stejně jsme věděly, co který den budeme dělat. Měly jsme velkou volnost, Martina nás nechala hodně rozhodovat, někdy jsem ani nevěděla, kdy je trénink. Může na mě zapůsobit pozitivně, že tady bude pevnější řád.

Reklama