Hlavní obsah

Zaplní atletika největší českou halu? Zvládneme to, věří šéf pražského šampionátu Janků

Göteborg

V Göteborgu dosáhl na svůj největší atletický úspěch, když se v roce 2006 na stadiónu Ullevi stal výškařským vicemistrem Evropy. Ve stejném městě začíná pro Tomáše Janků i funkcionářská kariéra. Při halovém ME obhlížel, jak velká akce funguje, vždyť za dva roky ji při šampionátu v Praze bude mít jako výkonný ředitel na starosti.

Foto: Aleš Gräf

Tomáš Janků (v černém uprostřed) při sledování halového ME v Göteborgu.

Článek

Berete to trochu symbolicky? Začínat tam, kde jste dosáhl na svůj výškařský vrchol.

Beru. Göteborg byl pro mě životním úspěchem, skočil jsem 234 s křečí v lýtku a po operaci kolene s titanovými šrouby v něm. Ten šampionát byl úžasný po sportovní i organizační stránce.

Proč jste se rozhodl k atletice vrátit v pozici šéfa pražského šampionátu?

Nechtěl jsem trénovat. To je nesmírně těžká, nevděčná, časově náročná a nevýdělečná práce, tak jsem se soustředil na vlastní podnikání. Ale když se vypsalo výběrové řízení, byla to pro mě šance zůstat v kontaktu s atletikou a něco pro ni udělat. V tom prostředí jsem se pohyboval patnáct let, projel desítky různých šampionátů a vím, co atleti i diváci potřebují.

Co vám dala aktuální návštěva Göteborgu pro příští šampionát v Praze?

Obrovské množství informací. Nejen mně, ale i lidem, co jsou tu se mnou. Ten záběr je tak široký, že bych to sám nepobral. Prošel jsem se tady očima atleta i organizátora a sledoval, co se mi nelíbí, čemu se vyhnout.

Jenže pražská O2 arena je specifická, v tak velkých halách se atletické šampionáty obvykle nepořádají.

Nebude snadné aplikovat spoustu věcí, i proto, že mentalita lidí je jiná. Bude těžké naplnit halu, ale věřím, že po všech nápadech a krocích, které uděláme, se to podaří.

Göteborg představil koncepci „Vše pod jednou střechou“, atleti nemuseli za celý šampionát vyjít ven. V čem bude jedinečný pražský šampionát?

Musíme to vzít tak, že Praha je jedno z nejhezčích měst v Evropě. Ne všechno v hale nám vyhovuje, ale umíme připravit prostředí pro závodníky.

Dosud se v O2 areně konal atletický závod jen jednou před třemi lety. Kdy si chcete ozkoušet, jak tam vše funguje?

Plánuje se testovací mítink, to bude klíčový podnik, který nám ukáže, co je třeba ještě řešit.

Slabinou haly je horší viditelnost pro diváky a kamery z některých míst. Jste připraveni zvednout plochu o něco výše, byť by to bylo nákladné řešení?

K tomu sloužila návštěva tady v Göteborgu, byli tady i lidé z televize. Musíme vyhodnotit, jestli to negativum je tak velké, aby bylo třeba změnit koncept uložení dráhy. Já jsem teď přesvědčený, že není. Rozhodující bude právě ten testovací mítink.

Je něco, z čeho máte teď směrem k šampionátu obavy?

Lidé, které budu chtít do týmu, jsou zkušení. Jednak organizátoři Zlaté tretry, jednak lidi, kteří se pohybují v atletice dlouhá léta. Jsem přesvědčen, že organizační výbor je schopný to zvládnout se všemi problémy, které přijdou. Důležité je, aby akce byla ekonomicky úspěšná, stejně tak i pro sportovce a diváky.

Kdo pro vás budou klíčoví spolupracovníci?

Všechny sekce jsou pro mě stejně důležité. Některé budou vidět víc, jiné míň. Když má Alfons Juck na starosti soutěžní sekci, jeho práce bude vidět nejvíc. Ale bez sekce logistiky by žádná soutěž nebyla. Všichni odpovědní musí tvořit kompaktní tým. Teď jsou mými nejbližšími spolupracovníky Libor Varhaník a Helena Fibingerová.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.