Hlavní obsah

Bolt hledá motivaci. Mé odhodlání není takové, jaké by mělo být, uznal po porážce

Řím / Praha

V cíli bezmocně rozhodil rukama, ale zdálo se, že fanoušci jsou zaskočeni víc než on sám. Sprinterský vládce Usain Bolt tušil, že začátek poolympijské sezóny bude těžký. A možná přijdou i porážky…

Foto: Giampiero Sposito, Reuters

Co se to stalo? Jako by se ptal jamajský fenomén Usain Bolt po nečekané prohře s Justinem Gatlinem z USA ve sprintu na 100 metrů na Diamantové lize v Římě.

Článek

Ta první se dostavila hned při prvním poměření sil se světovou elitou. Američan Justin Gatlin na Diamantové lize v Římě získal nejcennější sprinterský skalp, když v cíli stovky byl v čase 9,94 o setinu dřív než světový rekordman. „Je pro mě poctou soupeřit s takovou legendou,“ pokorně vykládal Gatlin, jenž má za sebou už dva dopingové škraloupy.

Větší mediální humbuk se ale strhl kolem Bolta, šestinásobný olympijský vítěz neprohrává každý den… „Vrátím se,“ ujistil na svém Twitteru pár minut po doběhu. Před reportéry se pak rozpovídal. „Moje odhodlání není takové, jaké by mělo být,“ uznal, že po dosažení své vysněné mety, tedy obhajoby olympijských triumfů, jeho cílevědomost poklesla.

Blázinec po Londýně

„Po Londýně to nebylo snadné, měl jsem spoustu povinností, docela blázinec,“ popisoval. „Ale začátek sezóny je pro mě vždy těžký, začínám od nuly. Teď se musím dokázat motivovat a připravit se na mistrovství světa v Moskvě,“ předsevzal si Bolt, jehož v úvodu sezóny trápilo lehké svalové zranění.

„Pozitivní je, že mě noha neomezovala, i když jsem ji po závodě trochu cítil. Ale to se dalo čekat,“ dodal Jamajčan, jenž se příští čtvrtek představí v Oslu na dvoustovce.

Boltovy porážky na stovce
STOCKHOLM 2008
Šestnáct dnů před startem OH o setinu prohrál s krajanem Asafou Powellem, čas 9,88 stačil jen druhé místo. V Pekingu ale Bolt vládl: tři zlaté ve třech světových rekordech.
STOCKHOLM 2010
Zase ta švédská metropole… Po dvou letech na stejném místě prohrál, tentokrát ho zdolal o 13 setin Američan Tyson Gay. Bolt pak kvůli bolestem zad ukončil sezónu.
TEGU 2011
Spíše krach, než porážka. O obhajobu zlata ani neusiloval, ve finále MS senzačně ulil start a trůn přepustil krajanovi Yohanu Blakeovi. Za pár dnů ovládl dvoustovku.
KINGSTON 2012
Na domácí předolympijské kvalifikaci prohrál s Blakem na 100 i 200 metrů, zpochybňovala se jeho forma. Porážky pak Bolt označil za budíček v pravý čas, v Londýně zase zářil, obhájil všechny tři zlaté.
ŔÍM 2013
Úvod sezóny měl rozpačitý. Kvůli zranění jeden start zrušil, na Kajmanských ostrovech předvedl čas 10,09 s. V Itálii zrychlil, ale Američan Justin Gatlin byl nad jeho síly.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.