Hlavní obsah

Maslák se schovává před vedrem i komáry. V Moskvě vypálí hned od startu

Nymburk

Vrhači se před slunečními paprsky schovají do stínu, případně do posilovny, ale běžci včetně Pavla Masláka svoji porci tréninkových úseků absolvovat musí i v současných vedrech. Vždyť atletické mistrovství světa startuje v Moskvě přesně za týden.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Čtvrtkař Pavel Maslák (zprava), sprinter Jan Veleba a překážkářka Zuzana Hejnová na soustředění v Nymburce.

Článek

„Strašný teplo,“ vydechl čtvrtkařský mistr Evropy v hale i venku po jednom z tréninků v tradiční přípravné baště většiny českých atletů v Nymburce. Vysokým teplotám neunikne ani na pokoji, když zrovna slunce pálí do oken. „Člověk musí akorát víc pít. A hledat stín v pauzách,“ popisuje svůj recept na boj se slunečním žárem.

Hledá stín

Trénink se dá počasí i mírně přizpůsobit. „Když jdeme něco náročnějšího jako tempařský trénink, tak se ho snažíme absolvovat spíš k večeru,“ líčí svěřenec trenéra Kupky. Atletický stadión v Nymburce naštěstí pro atlety skýtá hodně možností, kam se díky vzrostlým stromům schovat do stínu.

„Určitě lepší než na Julisce, kde není stín nikde,“ kvituje atlet pražské Dukly. Některé výběhy navíc může absolvovat v přilehlém lese. „Ale když jsem v něm byl běhat večer, zase tam bylo plno komárů,“ pousměje se Maslák.

Počasí však není nic, co by mu ubralo na pohodě před vrcholem sezóny. „Dá se to zvládnout v klidu,“ ujišťuje český rekordman na 200 i 400 metrů.

Finále hranicí úspěchu

Letos už dokázal vybojovat bronz na mistrovství Evropy do 23 let v Tampere na dvoustovce, ale vysněná finálová účast na čtvrtce v Moskvě by červencový úspěch jistě překonala. „Postup ze semifinále je pro mě hranicí úspěchu,“ ujišťuje.

K tomu však bude muset běžet výrazně lépe než při svém posledním testu na čtvrtce při Diamantové lize v Londýně minulý víkend. Čas 45,80 s by na elitní osmičku téměř jistě nestačil. „Na finále bude potřeba český rekord,“ je si jistý Maslák, jehož národním maximem je čas 44,91 s z rozběhu londýnské olympiády.

V Londýně rozbíhal pomalu

Proč mu letos na stejném stadiónu při Diamantové lize zůstal tak vzdálen? „Rozběhl jsem závod pomalu,“ vysvětluje.

„Domlouvali jsme se tak, aby měl sílu do třetí stovky a na finiš. Ale vypadá to, že v Moskvě to bude muset rozběhnout na své poměry přepáleněji. Ale má letos na svém kontě čas 45,13, což je lepší než vloni před olympiádou,“ připomíná kouč Dalibor Kupka.

Před rokem v Londýně Maslák do finále neprošel o 16 setin. „Teď jsem na tom mnohem líp rychlostně, o něco hůř se speciální vytrvalostí. Ale věřím, že z toho může být lepší výsledek než před rokem,“ doufá Maslák.

Slušnou formu prokázal i na páteční Velké ceně Chebu nejrychlejší pětistovkou české historie 1:00,35.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.