Hlavní obsah

Radcliffeová opět neměla v Londýně konkurenci

PRAHA

Ve třetím nejrychlejším čase historie vyhrála britská běžkyně Paula Radcliffeová londýnský maraton. Největší favoritka závodu se brzy po startu vzdálila všem soupeřkám a nakonec dosáhla času 2:17:41 hodiny.

Článek

Rychleji Radcliffeová běžela jen v roce 2002 v Chicagu a při světovém rekordu, který vytvořila v Londýně předloni výkonem 2:15:25. Tehdy jí pomáhali jako vodiči muži.

Závod mužů dnes vyhrál ve stínu Radcliffeové Keňan Martin Lel, který se osm kilometrů před cílem utrhl z vedoucí skupiny a časem 2:07:25 vytvořil letošní světové maximum. Druhý skončil se ztrátou 23 sekund mistr světa Maročan Džavád Gharíb. Na pátém místě doběhl další z favoritů olympijský vítěz Ital Stefano Baldini, světový rekordman Keňan Paul Tergat byl osmý.

Běžkyně tentokrát startovaly odděleně od mužů, a protože Radcliffeová překonala o více než minutu dosavadní rekord v čistě ženském závodu, může se těšit na prémii 125 tisíc dolarů. Půl miliónu prý dostala jako startovné a čtvrt miliónu jí slíbili za vítězství sponzoři. S bonusem 55 tisíc vypsaným za prvenství organizátory závodu se její odměna blíží miliónu dolarů.

Během závodu si vítězka musela odskočit na záchod

Jedinou horkou chvilku si Radcliffeová prožila, když si musela v průběhu závodu odskočit na záchod. "Nevěděla jsem, jaký mám náskok, protože diváci byli hrozně hluční a nikdo mi neříkal odstupy. Musím se celému národu omluvit, že jsem si musela udělat takovouhle pauzičku," řekla britská hrdinka v cíli před Buckinghamským palácem. "Pořád jsem přemítala, jestli si mohu dovolit zastavit, ale pak jsem musela. Mrzelo mě to, protože jsem se cítila výborně," uvedla.

Radcliffeová triumfovala v Londýně i při svém třetím startu a zahnala chmury po loňském krachu na olympiádě v Aténách, kde nedokončila maraton ani běh na 10 kilometrů. Už loni v listopadu si částečně spravila chuť vítězstvím v newyorském maratonu.

Před startem v Londýně změnila jídelníček, aby se vyvarovala žaludečních problémů, které ji vyřadily z bojů o olympijské medaile. I dnes ji braly křeče. "Bála jsem se, že to bude jako v Aténách, ale tentokrát jsem věděla, že když zastavím, budu schopná se vrátit do závodu," prohlásila Radcliffeová, kterou u trati povzbuzovaly davy lidí.

Radcliffeovou nemrzelo, že neútočila na světový rekord

Ani ji nemrzelo, že neútočila na světový rekord. "Šlo o vítězství, protože po Aténách si hodně lidí myslelo, že už se z toho neseberu. Samozřejmě bych ráda zlepšila svůj čas, ale i tak jsem dnes běžela rychle," řekla atletická hvězda, která závod absolvovala v tradičních slunečních brýlích a bílých rukavičkách.

Jednatřicetiletá Britka nasadila od začátku ostré tempo a v polovině trati dokonce stanovila letošní světové maximum v půlmaratonu 1:08:27. V cíli porazila druhou Rumunku Constantinu Ditaovou o více než pět minut. Po startu se snažily s Radcliffeovou držet krok spolufavoritky Margaret Okayová a Susan Chepkemeiová z Keni, ale jejímu tempu stačily jen několik kilometrů.

Maratonu se zúčastnilo rekordních 31 tisíc běžců. Na trať je vyslaly slavné postavy sportovní historie - ženy etiopský vytrvalec Haile Gebrselassie a muže bývalý britský veslař Sir Steve Redgrave, jenž pak sám na trať vyrazil s číslem 2012 propagujícím kandidaturu Londýna na pořádání olympijských her.

Výsledky:
Muži: 1. Lel (Keňa) 2:07:26, 2. Gharíb (Mar.) 2:07:49, 3. Ramaala (JAR) 2:08:32, 4. El Múazíz (Mar.) 2:09:03, 5. Baldini (It.) 2:09:25, 6. Brown (Brit.) 2:09:31.
Ženy: 1. Radcliffeová (Brit.) 2:17:42, 2. Ditaová (Rum.) 2:22:50, 3. Chepkemeiová 2:24:00, 4. Okayová (obě Keňa) 2:25:22, 5. Petrovová (Rus.) 2:26:29, 6. Johnsonová (Austr.) 2:26:32.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.