Hlavní obsah

Pražskou tyčku vyhráli v dešti Hamáčková a Ptáček

PRAHA

Čeští rekordmani ve skoku o tyči Pavla Hamáčková a Adam Ptáček vyhráli čtrnáctý ročník exhibičního závodu Pražská tyčka v dolní části Václavského náměstí. Klání ovlivnil déšť, kvůli němuž byla dokonce soutěž na několik minut přerušena.

Foto: ČTK/René Volfík

Tyčkařka Pavla Hamáčková.

Článek

Hamáčková vyhrála tento závod poprvé v kariéře díky lepším pokusům na výšce 425 centimetrů před Danou Ellis Bullerovou z Kanady. Ptáček překonal i přes nepřízeň počasí solidních 560 cm. Mezi muži skákal také desetibojař Roman Šebrle, který skočil na čtvrtý dodatkový pokus mimo soutěž pět metrů.

Deštivé počasí zhatilo Pražskou tyčku i v uplynulých dvou letech, předloni byl dokonce závod předčasně ukončen a vítězi se společně stali Ptáček a Vadim Strogaljov z Ruska. Letos vyhrál halový vicemistr světa Ptáček poprvé v kariéře sám. "Snad se to počasí za rok už umoudří," věřil ředitel závodu Pavel Beran.

Ptáček po nevydařeném úvodu sezony poznal, že jeho forma roste. "Na takové počasí je to výkon docela slušný. Od začátku sezony na to mám smůlu, ani jednou jsem neměl pěkně," prohlásil po závodu Ptáček. Nemá zatím limit na mistrovství světa, mírnější je 560, přísnější kritérium má hodnotu 575 cm.

Exhibiční výkony se ale do nominace nepočítají, proto Ptáček vzhlíží k víkendovému startu při Evropském poháru ve Florencii. "Tak snad tam už to vyjde," věřil. "Už poslední závod jsem měl skákat vysoko, ale zase jsem měl smůlu na počasí. Ale tady se ukázalo, že forma přichází," řekl.

Hamáčkovou vítězství těšilo, ale přiznala, že pomýšlela na kvalitnější skoky. "Mám trochu problém s hlavou, protože se mi nedaří technicky. I když vítězství potěší, radši bych předvedla kvalitnější skoky," pravila. V dešti skákala i při Zlaté tretře. "To tolik nevadí," uvedla tyčkařka, která má limit na MS z haly.

Výsledky - muži:
1. Ptáček (Dukla Praha) 560 cm, 2.-4. Bechyně, Telecký (oba USK Praha) a Balner (Dukla Praha), 5. Chiaraviglio (Arg.), 6. Hončl (USK Praha) všichni 520.
Výsledky - ženy:
1. Hamáčková (Dukla Praha) 425, 2. Bullerová (Kan.) 425, 3. Molnárová (Maď.) 410, 4.-5. Baďurová (Dukla Praha) a Schulteová (Něm.) obě 390.

Reklama