Hlavní obsah

Štrbák třináct sekund před koncem 'ukradl' Čechům výhru

PROSTĚJOV

Až Štrbákova střela třináct vteřin před třetí sirénou si našla cestu za záda Jiřího Trvaje. Češi se šesticí zámořských posil tak až při slovenské power-play přišli o vítězství nad úřadujícími mistry světa. Diváci v Prostějově neviděli žádný střelecký festival, jediný český gól při remíze 1:1 zařídil v 50. minutě kapitán výběru Martin Straka.

Foto: ČTK/Vladislav Galgonek

Tomáš Kucharčík z týmu ČR (vlevo) bojuje se slovenským hráčem Stanislavem Gronem.

Článek

V devětadvacátém vzájemném souboji Čechů a Slováků přišel hned v úvodu domácí tým o brankáře Břízu, který se již ve třetí minutě nechal kvůli nevolnosti vystřídat. Na jeho místo se postavil Trvaj a na nedostatek práce si nemohl stěžovat. Stejně jako jeho protějšek Rybár. "Nebýt nich, tak to skončilo 3:3 nebo 4:4, jak každý před zápasem předpokládal," vyzdvihl výkony obou gólmanů kouč Slavomír Lener.

O českou ofenzívu se v utkání staraly zejména útoky se zámořskými krajánky. Trio Výborný, Straka, Hlaváč bylo nebezpečné při každém pobytu na ledě a vidět byl i Bednář. Ve čtvrteční odvetě Lener nasadí místo zmiňovaného tria Vašíčka, Vrbatu, Hudlera a Kotrlu.

Chyběly góly

V Prostějově byla k vidění dramatická přetahovaná, které však chybělo hlavní koření - góly. Nejblíže k první trefě měl v druhém dějství Tenkrát, který projel celé kluziště, ale nezakončil samostatný nájezd. Rybára nepokořil ani Pletka, na druhé straně neuspěl po Hlaváčově minele Radivojevič, před ním ani Pardavý.

Také v dalším pokračování byli brankáři velmi pozorní a schylovalo se k bezbrankové plichtě. To by se stalo vůbec poprvé v historii vzájemných duelů. Deset minut před koncem však Rybár pouze vyrazil Tesaříkův pokus od modré a kapitán Straka pohotově zasunul puk za brankovou čáru.

Nakonec se dočkali

Hosté se tak museli začít více tlačit do útoku, ale na to byli Češi připraveni. Ale Slováci se nakonec dočkali. Při závěrečné power-play totiž Trvaje překonal Štrbák. Odveta se bude hrát ve čtvrtek v Trenčíně. Lenera gól mrzel, ale nedělal z něj tragédii. "Bereme to jako tenis. Odehráli jsme jeden game, ale čeká nás celý zápas. Existuje tedy možnost, abychom vše napravili," podotkl Lener.

Souboj se Slovenskem označil za další těžší zkoušku před mistrovstvím světa. "Slováci jsou o stupínek výše než Švýcarsko. Měli vynikající pohyb a nedovolili nám forčekovat. Z každého tlaku se dostali kolmou přihrávkou, což nám dělalo problémy," ocenil Lener hru soupeře.

Česká republika - Slovensko 1:1 (0:0, 0:0, 1:1)
Branky a nahrávka: 50. Martin Straka (Tesařík) - 60. Štrbák (M. Hlinka). Rozhodčí: Schimm (Něm.) - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 3:4. Bez využití. Diváci: 5100.
Česká republika
Bříza (3. Trvaj) - Richter, Modrý, Tesařík, Špaček, Hlavačka, M. Barinka, Dobroň, Martin Čech - Výborný, Martin Straka, Hlaváč - Bednář, Marek, Pletka - Tenkrát, Kucharčík, J. Hlinka - Michálek, Broš, Balaštík. Trenéři: Slavomír Lener a Antonín Stavjaňa.
Slovensko
Rybár - Štrbák, Milo, Lintner, Žabka, Malec, Podhradský, Čakajík, Harant - Sejna, Hurtaj, Vaic - Cíger, Kapuš, Cisár - Pardavý, M. Hlinka, Radivojevič - Špilár, Gron, P. Barinka. Trenéři: František Hossa, Jan Šterbák a Vladimír Šťastný.

Reklama

Související témata: