Hlavní obsah

Hejnovou má trenér v oku. Na osmistovce teď cítí mistryně světa větší potenciál

Praha

Důležitý test dopadl vcelku dobře, a tak je stále pravděpodobnější, že překážkářská mistryně světa Zuzana Hejnová se začátkem března na halovém mistrovství Evropy v Praze představí na osmistovce. Definitivní verdikt ale padne až po mistrovství republiky za dva týdny.

Foto: Roman Gomola

Zuzana Hejnová při tréninku v jihoafrickém Potchefstroomu.

Článek

Její parťáci z tréninkové skupiny si před pátečním mítinkem v Linci udělali tipovací soutěž a kouč Dalibor Kupka odhadl čas jejího debutu na 2:03,60. Výsledný Hejnové čas? 2:03,60. „Je vidět, že mě má trenér v oku,“ uznala na svém facebooku osmadvacetiletá běžkyně.

Na čtvrtce není tak rychlá

Hravě tak splnila limit pro šampionát v Praze a teď může vybírat. Čtvrtka, nebo půlka? Běžkyně se spíše kloní k delší z tratí. V letošních evropských tabulkách byl její čtvrtkařský čas 53,82 s třiadvacátý, osmistovkařský osmnáctý.

„Na půlce mám i větší potenciál čas vylepšit, na čtyřstovce nejsem tak rychlá,“ přemítá Hejnová, která po zranění nohy vynechala takřka kompletní loňskou sezónu.

Přimět jí ke startu na čtvrtce by mohlo snad jen výrazné zrychlení při mistrovství republiky. „Za čtrnáct dnů zázraky asi neuděláme, ale dáme dva tři ostré tréninky, Zuzka si odpočine a podle toho, jak zaběhne a s jakým projevem, se rozhodneme,“ plánuje Kupka.

Důraz klade na léto

Hala je pro jeho hvězdnou svěřenkyni především přípravou na hlavní sezónu. „Nechci mluvit za Zuzku, ale podle mě kdyby nebylo mistrovství Evropy v Praze, ani by ho neměla v plánu a zazávodila by si jen na nějakých mítincích. Hlavní důraz klademe na léto,“ připomíná trenér, že halové výsledky nejsou pro Hejnovou stěžejní.

„Nemám zase takový přehled o konkurenci na osmistovce. Ale před dvěma lety zaběhla čtvrtku za 51,27 a stejně byla čtvrtá. Malovat si, že by teď výrazně uspěla, je nesmysl, to by musela polovina čtvrtkařek vymřít,“ říká Kupka s nadsázkou.

„Pro mě je hlavní, že je zdravá a když to vydrží a bude v běžecké formě, mohlo by to být klidně na osmistovce za rok na halovém mistrovství světa ještě zajímavější,“ věří.

Jaký závod by měla překážkářka Zuzana Hejnová běžet na halovém ME v Praze?
čtvrtku (400 m)
11,5 %
půlku (800 m)
88,5 %
Celkem hlasovalo 687 čtenářů.

Reklama