Hlavní obsah

Zazvonil telefon a místo práce letí Marešová do Pekingu

Praha

Ještě v pondělí si Oldřiška Marešová následující dva týdny malovala tak, že ráno půjde do práce, odpoledne na kladenském stadiónu bude trénovat s výhledem na mistrovství republiky družstev a mezitím se třeba podívá na přenosy z mistrovství světa v Pekingu.

Foto: Jan Kucharčík

Výškařka Oldřiška Marešová.

Článek

Pondělní večerní telefonát od Tomáše Dvořáka ale osmadvacetileté výškařce rázně změnil plány. „Jedeš do Pekingu,“ slyšela od šéftrenéra a začal jí náročný organizační kolotoč. Vždyť první velká skupina atletů se do dějiště MS přesouvá už ve středu.

Díky na Valašsko

Období pro plnění limitů už dávno skončilo, Marešová potřebných 194 cm nezdolala. Jenže letenku na vrchol sezóny jí zajistila novinka atletické federace IAAF, která do předem stanoveného počtu závodníků v disciplíně může donominovat i atlety bez limitu.

Marešové tak pomohl výkon z úplného závěru letošní halové sezóny, kdy si na Valašské laťce vyrovnala osobní rekord 192 cm. „Po halovém mistrovství Evropy v Praze už jsem ani netrénovala, ale předem jsem ve Valašském Meziříčí slíbila účast. Tak teď jim budu muset napsat poděkování,“ směje se výškařka.

Nyní ji čekají hektické dny. Nafasovat věci, domluvit termín odletu, bleskově vyladit formu. „Ale trénovala jsem pořád. Naštěstí mě trenérka nevyslyšela a nedopřála mi hezké prázdniny, jak jsem chtěla,“ děkuje Marešová mamince svého přítele Evě Voňavkové za to, že nevypadla z tréninkového procesu. „Akorát od mého posledního závodu do kvalifikace v Pekingu uplynou skoro dva měsíce, tak těžko odhadovat, co to se mnou udělá,“ přemítá.

Osm hodin v práci, pak trénink

A ještě jedno pro většinu atletů nezvyklé zařizování ji čeká. Musí se domluvit v práci, jak ji na dva týdny nahradí. Od února je Marešová zaměstnaná ve firmě ve Slaném jako účetní, trénuje po skončení pracovní doby.

„Už při pohovoru jsem řešila, jak by se to dalo skloubit. Varianta, že bych pracovala od sedmi, mě nejdřív vyděsila, ale pak jsem začala chodit i na šestou, ve tři můžu být doma a stíhat trénink. I když únava tam samozřejmě je,“ popisuje absolventka České zemědělské univerzity.

A ani start na světovém šampionátu či vidina olympijského Ria příští rok na jejím nabitém režimu nic nezmění. Jen atletikou se po odchodu z pražského Olympu neuživí. „Já jsem ale i ráda, že se můžu dál vzdělávat a získávat zkušenosti. Dělat jen sport je pro mozek trochu degradující,“ dodává.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.