Hlavní obsah

Padouch, nebo hrdina? Souboj Gatlina s Boltem může ovlivnit budoucnost atletiky

Praha

Žádný vzájemný souboj nejrychlejších borců, jen zasílání vzkazů prostřednictvím svých časů a špičkování na dálku. Mužský sprint během sezóny nenaplňoval pověst nejsledovanější atletické disciplíny. O to větší očekávání provázejí světový šampionát.

Foto: Profimedia.cz

Předloni na MS v Moskvě se radoval Usain Bolt (vlevo). Oplatí mu v Pekingu Justin Gatlin porážku?

Článek

Hned první víkend mistrovství světa v Pekingu nabídne souboj nejrychlejších mužů planety, sprinterů rozličných příběhů a pověstí. Letos poprvé se v jednom závodě střetnou světový rekordman Usain Bolt a lídr letošních tabulek Justin Gatlin.

Hra na schovávanou

Není žádnou novinkou, že kalendář závodů elitních sprinterů připomíná hru na schovávanou. Kde se objeví jeden, absentuje druhý, na příštím mítinku se vymění… „Nepovažuju teď sprint za disciplínu číslo jedna. Chlapci se schovávají až moc,“ řekl BBC mistr světa na stovce z roku 2003 Kim Collins.

„Tohle zabíjí náš sport. Vrh koulí se teď stal atraktivnější než stovka, protože tam se ti nejlepší pravidelně utkávají,“ rýpl si do svých kolegů sprinter ze Svatého Kryštofa a Nevisu.

Jenže manažeři elitních rychlíků mají svůj pohled. „Kdyby se v sezóně utkali třikrát, mistrovství světa by nebylo tak zajímavé,“ reagoval při své návštěvě ostravské Zlaté tretry Ricky Simms, jenž má pod svými křídly Bolta.

Atletika není formule 1

„Na začátku sezóny se nikdo nechce zranit, hlavní je vyhrát mistrovství světa, všichni se připravují na tento den. Ve formuli 1 jezdí stroje, v tenise je klíčová technika, ale když chcete běhat stovku pod 9,60, pro tělo je to obrovský nápor, který si nemůžete dovolit každý týden,“ vysvětloval Simms.

Letošní vzájemné souboje tak coby nápověda pro světový šampionát neposlouží, ale tabulky mají jasného krále. Gatlin zaběhl čtyři letošní nejrychlejší časy, Bolt své kvality naplno připomněl až při svém posledním startu v Londýně, kdy v silném protivětru zaběhl 9,87 s.

Jenže jamajské eso je mužem velkých šampionátů, právě v Pekingu při olympiádě odstartoval svou šňůru velkých vítězství na tratích 100, 200 i 4x100 m přerušenou pouze ulitým startem na stovce při mistrovství světa v Tegu 2011.

Bude stovka pohádkou?

Letos ale půjde v Ptačím hnízdě o víc než o medaile či rekordy. Atletika v těchto dnech těžce zkoušená sérií dopingových obvinění může mít sprinterského krále, který byl v minulosti dvakrát usvědčen z užití zakázaných látek a doživotnímu zákazu se vyhnul jen díky spolupráci s antidopingovou agenturou. A nyní, ve 33 letech, běhá ještě rychleji…

Anebo může Bolt triumfem ještě posílit svoji gloriolu hrdiny, který nikdy neměl pozitivní test a je pro atletiku i největším marketingovým tahákem současnosti.

Samozřejmě je to zjednodušené černobílé vidění, které zdaleka ne všichni sdílejí. „Byla by pohádka, kdyby Bolt vyhrál, ale svým způsobem chci, aby zvítězil Gatlin,“ řekl BBC bývalý britský sprinter Darren Campbell.

Co ho k tomuto přání vede? „Na atletiku by se upřela ještě větší pozornost, musela by se s tím vypořádat a ukázat, jak chce být v budoucnu vnímána,“ věří v možnou důkladnou očistu.

Kupka přeje Gatlinovi

„Přál bych titul Gatlinovi,“ říká také kouč Dalibor Kupka, jenž vedle Zuzany Hejnové a Pavla Masláka vede i českého rekordmana na stovce Jana Velebu.

„Gatlina sleduju od mládí, minulost je jasně daná. Ale jestli ho tam pustili, ať závodí. To by půlka lidí nemohla startovat,“ připomíná Kupka větší či menší škraloupy u většiny elitních sprinterů včetně Asafy Powella a Tysona Gaye.

Atletická federace IAAF navíc trochu pokrytecky rozhodla, že Gatlin (stejně jako další dopingoví hříšníci minulosti) nesmí být zvolen nejlepším atletem světa, i kdyby třeba v Pekingu překonal světové rekordy… „Bolt je fenomén, vyhrál toho spoustu. Ale jak se z něj všichni můžou podělat, já ne, sympatický mi není. Už aby vyhrál někdo jiný,“ přeje si Kupka.

Svoboda věří Boltovi

Další sprinterský kouč Luděk Svoboda Gatlina mezi své oblíbence neřadí. „Zdá se mi to až příliš přitažené, že po těch potížích běhá ještě rychleji, nikdy nebyl můj typ. Radši mám Gaye a úplně nejvíc bych přál Powellovi, aby konečně vyhrál,“ líčí trenér českého překážkářského rekordmana Petra Svobody.

A jeho prognóza? „Myslím, že pokud Bolt ve zdraví přežije stovku, dvoustovku pak vyhraje jednoznačně. Je psychicky silný, věřím, že by měl vyhrát i na stovce, když nepokazí úplně start, protože drobnou ztrátu vždy dokázal dohnat,“ dodává Svoboda.

Srovnání favoritů stovky
Usain Bolt (Jam.)Justin Gatlin (USA)
28 letvěk33 let
6 (6-0-0)medaile z OH4 (1-1-2)
10 (8-2-0)medaile z MS4 (2-2-0)
9,58 s (2009)osobní rekord9,74 s (2015)
9,87 s (Londýn)letošní maximum9,74 s (Dauhá)
31xčasy pod 9,90 s19x
0dopingové tresty2 (2001 a 2006)
Kdo vyhraje v Pekingu finálový závod na 100 metrů?
Usain Bolt
74,1 %
Justin Gatlin
18,4 %
Jiný sprinter
7,5 %
Celkem hlasovalo 5970 čtenářů.

Reklama