Hlavní obsah

Thorkildsen: Vždy jsem vzhlížel k Železného technice

PRAHA

Před dvěma lety vyhrál Nor Andreas Thorkildsen olympijské hry, ale až letos v Dauhá vstoupil jako desátý do společnosti oštěpařů, kteří přehodili 90 metrů. O víkendu házel v Praze při Evropském poháru a mluvil i o Janu Železném.

Článek

Jak se v exkluzívním klubu devadesátimetrových cítíte?

Skvěle. Měl jsem povedenou zimu, absolvoval jsem skvělý technický trénink v Jižní Africe. Už rok se mi navíc vyhýbají zranění.

V Oslu jste dokonce prohlásil, že je možné hodit i sto metrů.

Pozor, řekl jsem, že to není nemožné. A to je rozdíl.

Dobře, co by k tomu tedy podle vás bylo potřeba?

Oštěpař musí být v úplné fyzické i psychické kondici, hod se musí povést technicky a v ideálním počasí... Spousta detailů, zatím se té hranici přiblížil jen Jan Železný.

S ním se potkáváte na soustředění v Africe. Radí vám?

Spíše já sám jsem hodně pozoroval jeho techniku a styl házení. Teď už možná tolik ne, ale když byl na vrcholu, byl technicky bezkonkurenčně nejlepší ze všech.

Víte, že vám bylo pět, když hodil svůj první světový rekord?

Jo, zrovna nedávno jsem si to uvědomil. A bylo mi šest, když získal stříbro na olympiádě v Soulu. Vždyť vyhrál skoro všechny soutěže, ještě než jsem začal s házením.

Vzpomenete si, kdy jste ho zaregistroval poprvé?

Nejsem si jistý, ale asi někdy v polovině devadesátých let. Ale dodnes si pamatuju, jaký byl rozdíl mezi ním a ostatními oštěpaři v rychlosti, jakou odhazoval.

Byl pro vás v mládí idolem?

Neřekl bych idolem, ale určitě tím, k jehož téměř perfektní technice jsem odmala vzhlížel.

Myslíte, že má šanci, aby se na mistrovství Evropy v Göteborgu pral o zlato?

Těžko říct. Má zkušenosti, ale už stárne, vždyť mu minulý týden bylo čtyřicet. Mimochodem, určitě mu vyřiďte moji gratulaci! Je pro něj určitě teď složitější se držet v kondici a vyvarovat se zranění. Ale pořád bych s ním počítal mezi nejlepší osmičku.

Favoritem budete v Göteborgu spíš vy a Fin Pitkämäki. Stoupla po olympijském triumfu v Norsku vaše popularita?

Šla nahoru, ale fotbal i lyžování jsou stále výše.

V olympijské sezóně vám nosila štěstí i pletená čepice. Proč už ji nenosíte?

Už mě to nebavilo, letos si na závody jenom geluju vlasy. To bylo na nošení čepice to nejlepší, že mi vlasy nevlály. (směje se)

Prý máte i zkušenosti s řízením helikoptéry.

Můj strýc je v armádě, tak mi to zařídil. Byla to zábava, letěl jsem asi 200 metrů, pak jsem se otočil a zpátky. Docela se mi hodily zkušenosti z hraní počítačových her...

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.