Hlavní obsah

Počítejte se mnou, ukázal Helcelet soupeřům. Teď ho straší Sovětský blok

Götzis

Sportovní formu prokázal na jedničku, teď bude muset desetibojař Adam Sebastian Helcelet předvést studijní fazónu. Skripta ho provázela i na cestě do Götzisu, kde obsadil ve skvělé konkurenci čtvrté místo osobním rekordem 8335 bodů. „Učil jsem se cestou sem, tady už jsem se soustředil na závod. Vloni na halovém mistrovství světa v Portlandu jsem měl nervy ze zkoušek a pak jsem to tam trochu pokazil,“ vysvětloval student humanitních studií na Metropolitní univerzitě.

Foto: Michal Osoba

O Adama Sebastiana Helceleta byl po desetiboji v Götzisu zájem i mezi fanynkami.

Článek
Fotogalerie

Před TNT Express mítinkem, který za tři týdny hostí Kladno, ho čekají tři zkoušky. „Ty nejhorší, jinak všechno z druháku mám na první pokus. Ale teď tam jsou třeba ústní zkoušky ze Sovětského bloku a dějiny politických teorií,“ jmenuje největší strašáky.

Studijní koutek si doma mohl zřídit se svou přítelkyní Denisou Rosolovou, která si nedávno úspěšně doplnila maturitu.

Body bude řešit až v Londýně

Rosolová, která chystá svůj překážkářský návrat po operaci na Odložilův memoriál, hnala svého přítele vpřed i v prosluněném Götzisu. Právě horké počasí přibrzdilo Helceleta na cestě ještě za lepším součtem, když mu v závěrečné patnáctistovce docházely síly. „Byl jsem spálený, vyčerpaný, už to v tom pařáku nešlo. Přitom tam se dají nahnat body,“ trochu litoval.

Zklamaný ale rozhodně nebyl, osobní rekord z olympijského Ria si vylepšil o 44 bodů. „To je úžasné. Je začátek sezóny, někteří kluci třeba vynechali halu a jsou připravenější. Já jsem rád, že jsem jim ukázal, že se mnou musejí počítat,“ těšilo Helceleta, jenž se zařadil na páté místo historických českých tabulek za kvarteto Šebrle, Dvořák, Změlík, Ryba.

Na posledně jmenovaného ale svěřenci Josefa Karase chybějí jen čtyři body a Helcelet věří, že ještě letos jeho součet poroste. „Teď body nic neřeší, důležité budou v Londýně,“ vyhlíží srpnový světový šampionát. „Hlavní je zůstat zdravý. Teď mě pobolívá achilovka i kotník, ale to je víceboj. Když se zeptáte ostatních, nikdo není zdravý,“ rozhlížel se kolem sebe.

Reklama