Hlavní obsah

Sbohem, dráho! Vytrvalecká legenda odbíhá hledat klid na silnici

Praha

Domácí loučení už má britský běžec Mo Farah za sebou. S drobnou kaňkou, když mu vytoužený zlatý double na mistrovství světa v Londýně překazil na pětce Etiopan Muktar Edris. Pak dal sbohem fanouškům v Birminghamu, ve čtvrtek se jeden z nejúspěšnějších vytrvalců historie postaví na svůj definitivně poslední dráhový start. V Curychu při finále Diamantové ligy si zaběhne pětikilometrovou trať.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Mo Farah v Curychu absolvuje svůj poslední závod na dráze.

Článek

Pak už má ve svém atletickém plánu jen silniční závody. Desítky, půlmaratóny, maratóny... Není to brzy? Ve svých 34 letech by rodák ze somálského Mogadiša ještě dál mohl rozšiřovat sbírku čtyř olympijských a šesti světových zlatých medailí, na jeho famózní zrychlení v závěru soupeři nacházejí protizbraň stále jen výjimečně.

Jenže Farah, jenž svou pozici vytrvalecké jedničky obhajuje od roku 2011, už se cítí unavený, hlavně psychicky. „Byly to krásné roky, ale teď chci běhat maratóny, aniž bych směřoval k nějakému cíli a jediný tlak si na sebe vytvořím sám,“ těší se.

Zažil očekávání domácí olympiády i mistrovství světa, k tomu často čelil otázkám na kouče Alberta Salazara, jenž je v zámoří vyšetřován pro podezření z pomáhání k dopingu. I proto se chce odstřihnout od dráhových časů a místo zkratky Mo bude na silnici závodit opět jako Mohamed Farah.

Nemohl prohrát

„On byl v situaci, že nemohl prohrát. Neodchází proto, že by nechtěl běhat na dráze, jen už nechce čelit tomu obrovskému tlaku. Běhání miluje, proto nekončí úplně. Jeho cílem podle mě nebude maratóny za každou cenu vyhrávat. Jen chce běhat pro radost a bavit se tím,“ vysvětluje český mílař a Farahův kamarád Jakub Holuša.

„Navíc je pro něj strašně důležitá rodina a teď byl kvůli tréninku často půl roku od ní,“ připomíná Holuša. Farah má dvojčata Aishu a Amani a syna Husseina, s manželkou vychovává i nevlastní dceru Rihannu.

V Curychu budou ve čtvrtek (živě od 20.00 na ČT Sport) o triumf v seriálu bojovat čeští atleti, vedle Holuši také oštěpaři Barbora Špotáková a Jakub Vadlejch, čtvrtkař Pavel Maslák, tyčkař Jan Kudlička a mimo program Diamantové ligy překážkářka Zuzana Hejnová.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.