Hlavní obsah

Sáblíkové na ME vyšla taktika, utahala svou největší soupeřku

COLLALBO

Slzy štěstí se objevily na tváři české rychlobruslařky Martiny Sáblíkové brzy poté, co cílem závěrečného závodu na evropském šampionátu ve víceboji projela její největší soupeřka Ireen Wüstová. V té chvíli totiž bylo jasné, že česká reprezentantka získala v devatenácti letech svůj první velký titul.

Foto: www.martinasablikova.cz

Rychlobruslařka Martina Sáblíková

Článek

Sáblíková v té době měla závod už dávno za sebou a čekala, zda se jí v souboji na dálku podaří nizozemskou favoritku porazit o potřebných 14,05 sekundy. Podařilo se jí to i s malou rezervou, a to i díky dobře zvolené taktice.

"Trenér Novák mi určil tvrdou taktiku. Hned od prvních metrů jet naplno. Moje rychlé mezičasy měly vyprovokovat Wüstovou k rychlému tempu, které v závěru nezvládla," řekla po skončení čtyřboje v telefonickém rozhovoru pro ČTK nejmladší mistryně Evropy v historii.

Kouč prý svou svěřenkyni psychicky připravil k útoku na světový rekord na otevřené dráze. Ten také časem 6:58,45 minuty vytvořila. "Přesvědčil mě, že je v mých silách dosáhnout času pod sedm minut. Jsem vytrvalostní typ, mám hodně natrénováno. Přesto jsem měla ze závěru pětikilometrového závodu také trochu obavy. Dojela jsem ale v pohodě," uvedla Sáblíková.

S trenérem si i trochu poplakali

Ani po dosažení skvělého času neměla jistý titul a musela čekat na výkon do té doby vedoucí Wüstové, jež nastoupila na start až v poslední dvojici. "Byla jsem dlouho jako na trní. Wüstová totiž rozjela závod velmi dobře, ztrácela teprve v závěrečném kilometru, kdy nevydržela se silami," líčila Sáblíková, která teprve po chvíli začala zcela vnímat svůj životní úspěch.

"Když mi všechno došlo, tak jsme si s trenérem i trochu poplakali. Uvědomila jsem si, že dlouhá dřina stála za to. Počínaje tvrdou letní přípravou a konče například prosincovým soustředěním na zdejší dráze v Collalbu, kam jsme odjeli opět hned po novém roce. Trenér mi dokázal skvěle načasovat formu," upozornila Sáblíková, které se povedly všechny čtyři disciplíny.

Speciálem na Sportovce roku

Právě v Collalbu je Sáblíková takřka jako doma, neboť v tomto italském středisku tráví čeští rychlobruslaři velkou část své přípravy. "Jezdíme sem už osm let. Líbí se mi zdejší příroda, hory, krásné lesy. Vyhovuje mi i zdejší dráha. Ráda se sem vracím," vychvalovala Sáblíková tamní prostředí.

Především proto ji trochu mrzelo, že si titul nestačila pořádně vychutnat a hned po vyhlášení výsledků spěchala společně s trenérem na nedaleké letiště. Tam už na ni čekal letecký speciál, aby rychlobruslařku dopravil do Prahy na večerní vyhlášení nejlepších deseti sportovců České republiky za loňský rok.

"Na vyhlášení v Praze se těším. Ale současně mě mrzí, že nemohu zůstat a vychutnat si na slavnostním večeru můj dnešní úspěch. Všechno se ale stihnout nedá," povzdychla si Sáblíková.

Reklama