Hlavní obsah

Peníze, sláva, vítězství... Proto se hvězdy vracejí

PRAHA

Krok, ke kterému se v úterý odhodlal Dominik Hašek, není ve světě sportu nijak výjimečný. Ať už pro peníze, pro zašlou slávu nebo prostě jen tak pro pocit vítězství zahazují hvězdy bačkory a vracejí se na kolbiště.

Článek

V zámořském hokeji byl zatím posledním hvězdným comebackem návrat Maria Lemieuxe do kádru Pittsburghu v roce 2000. Dnes 37letý kapitán Tučňáků tehdy obul brusle po tříapůlleté pauze, protože mu chyběl soutěžní duch ligy.

A i přes trvalé zdravotní problémy se stal opět jedním z nejlepších hráčů soutěže. I v úvodu letošního ročníku se usadil na špici kanadského bodování, dokud jej nezastavila zraněním vynucená pauza.

Nezničitelný "medvěd" Howe

Obdivuhodné jsou i peripetie legendárního Gordieho Howea. Pětadvacet let byl hokejovou ikonou v Detroitu, aby se s kariérou rozloučil v roce 1971. Dlouho ale čtyřnásobný držitel Stanley Cupu a majitel šesti Hart Trophy a Art Ross Trophy bez hokeje nevydržel.

V roce 1973 oblékl dres Houston Aeros z WHA a hrál v jednom útoku se svými syny Markem a Martym. V sezóně 1979/80 pak nastoupil opět i v NHL. V 51 letech odehrál za Hartford všech osmdesát zápasů a byl sedmým nejproduktivnějším hráčem týmu.

Jordan si osladil comeback dalším titulem

Návraty a prodlužování kariéry se ale nevyhýbají ani ostatním sportům. Dvakrát, podobně jako Hašek, například oznámil konec aktivní činnosti basketbalista Michael Jordan, aby se pokaždé na palubovku NBA vrátil.

První comeback okořenil v Chicagu dalším ziskem ligového titulu, druhé angažmá "pracujícímu důchodci" už tolik nevyšlo. Letos 40letý legendární hráč své dvouleté působení v dresu klubu Washingtonu Wizards, na jehož chodu se podílel, prozatím definitivně ukončil.

Borgův návrat úspěch nepřinesl

S odchodem do sportovního důchodu otálejí i někteří tenisté. Příkladem za všechny je 46letá Američanka českého původu Martina Navrátilová, která o uplynulém víkendu nadchla fanoušky ve Wimbledonu, když si ve smíšené čtyřhře spolu s Indem Paesem dokráčela pro dvacáté vítězství v All England Clubu.

Ne každý návrat je však úspěšný. To je třeba případ švédského tenisty Björna Borga. Poté, co ve 26 letech v roce 1981 ukončil kariéru, pokoušel se na světové dvorce vrátit v letech 1991-93. Jedenáctinásobný vítěz grandslamu však už nikdy nenavázal na své dřívější úspěchy a pravidelně opouštěl turnaje v prvních kolech.

Reklama