Hlavní obsah

Většina ministrů nepodporuje podle HN olympijské hry v Praze

PRAHA

Většina českých ministrů nepodporuje myšlenku pořádání olympijských her v roce 2016 v Praze. Podle průzkumu Hospodářských novin se odmítavě, nebo rezervovaně staví ke kandidatuře české metropole devět z jedenácti oslovených ministrů. Od vlády přitom pořadatelé potřebují garanci 38 miliard korun, bez nichž olympiádu nezískají.

Článek

HN v anketě zjistily, že z představitelů vlády olympiádu nepodporují například premiér Mirek Topolánek, ministr financí Miroslav Kalousek, vicepremiér Martin Bursík či ministr školství Ondřej Liška, který ve vládě za podporu sportu zodpovídá a jako jediný s ní za olympijský výbor může oficiálně komunikovat. Naopak hry v Praze podporují ministr zemědělství Petr Gandalovič či místopředseda vlády Alexander Vondra.

"Sdílím obavy premiéra Topolánka i ministra Kalouska, aby nebyly olympijské hry příliš velkou zátěží pro veřejné finance. Dát desetimiliardové přísliby na pořádání her v době, kdy se snažíme v rozpočtu šetřit, by bylo velmi nezodpovědné," řekl listu Liška.

Předseda Českého olympijského výboru (ČOV) Milan Jirásek považuje minimální podporu vlády hrám za největší slabinu projektu. "Podobně odmítavý postoj, jako má ke hrám naše vláda, je ve světě opravdu unikátní," citují úterní Hospodářské noviny Jiráska.

Podle ekonomické studie z roku 2004 by hry v Praze stály téměř 136 miliard korun a přinesly by celkový zisk 25 miliard korun. Dalších asi 490 miliard korun by stála nutná dopravní a jiná infrastruktura. Novou studii má společnost Price Waterhouse Coopers vydat tento čtvrtek.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.