Hlavní obsah

Praha analyzuje možnosti pořádat OH

PRAHA

Útvar rozvoje hlavního města se pustil do analýz, zda je myšlenka kandidovat Prahu jako pořadatele letní olympiády v roce 2016 či 2020, opravdu reálná. Je nutné zmapovat možnosti města z hlediska územního plánu, jak dané území zastavět sportovišti a stadióny nejrůznějšího druhu.

Foto: internet

Je reálné, aby Praha opravdu uspořádala olympijské hry?

Článek

"Především je nutné podrobně zmapovat možnosti Prahy z hlediska územního plánu a rozvoje. To znamená zjistit, kde by mohly stát sportovní haly, jak budou veliké, zda nenaruší životní prostředí a zda k nim lze zavést vyhovující komunikace," potvrdil náměstek pražského primátora Petr Hulinský (ČSSD), do jehož kompetencí sport spadá.

Několik variant

Hlavní důraz útvar rozvoje klade na posouzení vybavenosti a připravenosti hal na pořádání mezinárodních nebo olympijských klání. "Zpracováváme ke každé hale či sportovišti několik variant, kam by se mohlo umístit. V úvahu se bere především jejich dopravní dostupnost a dopad na životní prostředí," oznámila šéfka městského útvaru rozvoje Světlana Kubíková. Například fotbalová utkání by se podle ní nepochybně musela hrát na více místech v zemi.

Dalším krokem je nutnost zvážit, které sportovní areály bude zapotřebí vybudovat na zelené louce, které zrekonstruovat, a které postavit jako víceúčelové haly. "Hledisko pozdější využitelnosti všech staveb je logicky nezanedbatelnou součástí analýzy. Musíme vědět, že pro desítky nových sportovišť, sídliště pro závodníky, tiskové středisko či hotely budeme mít po skončení her využití," upozornil Hulinský.

Hulinský: není to samoúčelná akce

Samostatnou kapitolu pak tvoří finanční analýza celého projektu. Tu by měla zpracovávat renomovaná marketingová agentura, která má zkušenosti s přípravou finančních podkladů v jiných městech, kde se olympiáda pořádala. "Upřesní nám nové finanční zdroje, způsob financování a přímé i nepřímé přínosy akce," doplnila Kubíková. S finanční rozvahou se ale začne, až se dokončí všechny územní studie. Mělo by to být v březnu příštího roku.

A nejsou všechna zkoumání příliš drahá? "Nejde v žádném případě o samoúčelnou akci, protože i kdyby se nakonec Praha rozhodla, že pořádání olympiády je nad její síly, budeme mít k dispozici perfektní přehled o stavu zdejších sportovišť," zdůraznil Hulinský. Jasně se podle něj ukáže, které sporty se dají v Praze provozovat na špičkové úrovni a kde jsou nedostatky. Tím směrem podle něj radnice pak může orientovat případné investiční pobídky.

Reklama

Související témata: