Hlavní obsah

Hilgertovi? Zřejmě slušný oddíl, smál se v cíli Luboš Hilgert junior

PRAHA

Menší rodinný podnik v neděli připomínal závod Světového poháru ve vodním slalomu v Praze. Štěpánka Hilgertová i její syn Luboš dokázali v Troji poprvé v kariéře vystoupit společně na stupně vítězů a po závodě si mohli užívat momentů slávy.

Foto: René Volfík, ČTK

Štěpánka Hilgertová gratuluje synovi Lubošovi.

Článek

Pokračovatel úspěšné rodinné tradice dokonce poprvé v kariéře na velkém závodě výsledkově předčil svou matku. Skončil druhý, dvojnásobná olympijská vítězka byla třetí.

"Hilgertovi? Zřejmě slušný oddíl," usmíval se v cíli Hilgert, který použil k přirovnání rodinných úspěchů slavnou hlášku z filmu Jáchyme, hoď ho do stroje. Nadšená byla i maminka Štěpánka. "Je to skvělé. A jestli tady někdo pořád naráží na to, že mě porazil, tak pro mě je to nejhezčí porážka v životě, kterou jsem si mohla vysloužit," uvedla Hilgertová.

Matka se synem si užívali i fakt, že dvojnásobný úspěch rodiny přišel zrovna v Praze. "Je vidět, že odezva tady je ze všech stran. Kdyby se nám něco podobného povedlo v jednom z dalších závodů ve Španělsku nebo v Německu, tak po tom takzvaně ani pes neštěkne. Takhle si to můžeme užívat a doufám, že si to vychutnali i diváci, kterým jsme se chtěli předvést," radovala se Hilgertová.

Hilgert přiznal, že jej myšlenky na to, že bude muset zachraňovat rodinnou reputaci, napadly už před startem. Viděl totiž matčinu jízdu a nepovažoval ji za příliš vydařenou. Hilgertová, která ve finále startovala jako první, však nakonec i díky chybám soupeřek dosáhla na stupně vítězů.

"Když jí to vyšlo, tak jsem si říkal, že by bylo super, kdyby to vyšlo a šli jsme na stupně vítězů společně. Byly to ale spíše odvážné sny," řekl Hilgert, který do finále postoupil ze čtvrtého místa. A závěrečnou jízdu se snažil si užít. "Je pravda, že jsem se moc nestresoval," pousmál se třiadvacetiletý kajakář, jenž se nedělním výsledkem definitivně kvalifikoval na mistrovství světa.

Hlava rodiny je nemocná 

Dvě medaile vybojovali Hilgertovi i přesto, že se museli na kanále obejít bez manžela, otce a trenéra Luboše Hilgerta staršího, jenž je nemocný a zůstal doma. "V sobotu jsme proto měli doma poradu jako hokejisté. Jak jim trenéři kreslí na tabulku situace, tak táta vytáhl notýsek a kreslil nám na papír, jak máme jet," uvedl spokojeně Hilgert mladší.

Žádná velká rodinná oslava se ale dnes konat nebude. Nejen proto, že otec je nemocný; syna totiž v pondělí čeká náročná zkouška ve škole. "Docela jsem se na to tento týden připravoval, cítil jsem se nevyspalý, tak doufám, že to vyjde," přál si Hilgert, jenž si prý večer dá tak maximálně jedno nealkoholické pivo.

Reklama