Hlavní obsah

Trochu se bojím pětistovky, přiznala šampiónka Sáblíková

PRAHA

Nejdůležitější část rychlobruslařské sezóny začíná. Koncem týdne obhajuje Martina Sáblíková (23) na nekrytém umělém oválu v italském Collalbu titul mistryně Evropy v rychlobruslařském čtyřboji. Po úvodu sezóny, který ji pokazily zdravotní problémy, už se cítí v plné síle, ale v rozhovoru pro Sport.cz a Právo přiznala... „Trochu mě straší první trať, tedy pětistovka. Na ní, když udělám chybu, už ji nemusím smazat do konce závodu.“

Foto: Petr Horník, Právo

Rychlobruslařka Martina Sáblíková.

Článek

Od kdy se připravujete v Collalbu?

Přijeli jsme už 28. prosince a hned druhý den jsme šli na led.

Dává vám trenér Petr Novák hodně do těla?

Jak se to vezme. Někdy mám pocit, že trénink vypadá podle toho, jak se vyspal (smích). Na ledě jezdíme na vytrvalost i na rychlost. Doplňujeme to vyjížďkami na kole nebo výběhy do přírody a samozřejmě i posilovnou. Ale s blížícím se sobotním termínem prvního závodu začneme především ladit.

Už cítíte napětí před startem šampionátu?

To závodnické napětí mě vlastně nepustilo od Heerenveenu, což je asi dobře, ale vysloveně nervózní nejsem.

Takže žádné probdělé noci...

To ne! Ale o závodě hodně přemýšlím. Čtyřboj je specifický. Cítím respekt k soupeřkám i dráze, i když v Collalbu se mi daří. Trochu mě straší první trať, tedy pětistovka. Na ní, když udělám chybu, už ji nemusím smazat do konce závodu. Stačí jeden špatný odraz, který na třech kilometrech bez problémů vyretušujete, ale na sprintu ne. Rozhodně mě to nestraší jako noční můra, spíš to je takový vztyčený prst, abych si dala pozor.

Co pro vás vůbec znamená ovál v Collalbu?

Je to svým způsobem moje domovská dráha. Cítím se tu výborně. Lidé kolem jsou moc příjemní a příroda je tady nádherná.

Počasí vám přeje?

Většinou svítí sluníčko. Teplota se pohybuje mezi minus a plus čtyřmi stupni. Je příjemně.

Jak vypadají soupeřky?

Zatím tu jsou jen Rusky a Lobyševová vypadá velmi dobře. Musím s ní počítat. V Moskvě jezdila v ruském mistrovství výborné časy. Předpokládám, že během pondělí dorazí všechny.

Před kterou budete mít ještě respekt?

Před všemi. Já nikdy žádnou soupeřku nepodceňuji. Dobré by měly být Holanďanky Leenstraová a Wüstová. Ukázat se mohou i další, čtyřboj je nevyzpytatelný.

Na Němky jste zapomněla?

Samozřejmě s nimi počítám, ale nemají momentálně žádnou závodnici, která by byla ve čtyřboji top. Ani Beckertová k nim nepatří, protože je pomalejší na pětistovce a patnáctistovce. Ale mohou překvapit, to nelze vyloučit.

Jaký je váš program na mistrovství Evropy?

V sobotu jedeme pětistovku a tři kilometry. Od první trati se odvine moje taktika, ale předpokládám, že pojedu všechno naplno, abych smazala ztrátu z pětistovky. V neděli se jede patnáct set metrů a pět kilometrů.

Vrátím se ještě k závěru roku. Co vám přinesl Ježíšek?

Moc a moc dárků. Asi jsem byla loni hodná a možná bych mohla zlobit o něco víc (smích).

Silvestr byl bouřlivý?

Kdepak, protože jsme v tréninku. O půlnoci jsme si připili, popřáli do Nového roku a asi hodinku jsme si ještě povídali, než jsme šli spát. I na Nový rok jsme trénovali.

Jak do Novis Teamu zapadla Kateřina Novotná?

Velmi dobře. Kačku známe, takže nepřišel nikdo úplně cizí. Ona je fajn a na ledě jezdí výborně. Škoda, že se tu nejede týmová soutěž, určitě bychom byly ještě s Kájou Erbanovou hodně silná trojka.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.