Hlavní obsah

Japonci chtějí Fischera deportovat, ten to považuje za únos

TOKIO

Japonské imigrační úřady zamítly odvolání bývalého mistra světa v šachu Američana Bobbyho Fischera proti verdiktu o jeho deportaci ze země do USA, kde je hledanou osobou. Oznámil to ve středu poradce slavného šachisty John Bosnitch. Fischer byl v polovině měsíce zatčen na tokijském mezinárodním letišti s neplatným americkým pasem.

Článek

O odvolání se rozhodlo už v úterý, jak tvrdí kanadský novinář Bosnitch, který při projednávání případu pro Fischera pracoval jako poradce. Fenomenální šachista se ale prý může odvolat znovu. Podle Bosnitche své zadržování považuje za "únos".

Jednašedesátiletý Fischer, považovaný mnohými experty za nejlepšího šachistu všech dob, byl zadržen na tokijském letišti Narita před dvěma týdny v úterý, když se chystal odcestovat do filipínské metropole Manily. Nato byl předán do vazby.

Výstřední mistr světa

Fischer se stal šachovým mistrem světa v roce 1972, kdy v islandském Reykjavíku porazil sovětského šampiona Borise Spasského. V tehdejší době studené války mezi USA a SSSR dostal jeho triumf nádech propagandistického vítězství Spojených států. Pověst hrdiny si však v následujících letech pošramotil výstředním chováním.

V roce 1992 si Fischer a Spasskij svůj legendární zápas zopakovali v Jugoslávii, která ale čelila mezinárodním sankcím. Americký šachista v utkání zvítězil a získal cenu ve výši tří miliónů dolarů. Od té doby je ovšem pro porušení sankcí ve Spojených státech hledanou osobou. Poslední roky strávil tajně v ústraní. Podle výpovědí přátel pobýval střídavě v Japonsku, na Filipínách, v Německu i dalších státech.

Reklama

Související témata: