Hlavní obsah

Na paralympiádu odjíždí hvězdný tým

PRAHA

Po skončení olympijských her otevřou 17. září Atény své brány handicapovaným sportovcům. Do kolébky starověkých i novodobých Her přijede na dvanácté letní paralympijské hry přes čtyři tisíce závodníků ze 145 zemí. Zázemí jim budou tvořit dva tisíce členů realizačních týmů a na organizaci her se bude podílet 15 000 dobrovolníků.

Foto: ČSTPS/Luděk Šipla

Zlato bude na paralympijských hrách v Aténách obhajovat i cyklista Jiří Ježek.

Článek

Česká republika vysílá do řecké metropole historicky nejpočetnější výpravu nabitou paralympijskými vítězi, mistry světa i Evropy a světovými rekordmany. Tvoří ji 65 sportovců (k nim náleží ještě dva nepostižení spoluhráči boccii) a 37 členů realizačního týmu. Čeští reprezentanti budou soutěžit v sedmi sportovních odvětvích - atletice, boccie, cyklistice, lukostřelbě, plavání, stolním tenise a tenise.

Navázat mohou na četné úspěchy z minulých paralympiád. Medailově nejhojnější byla ta poslední - v roce 2000 v australském Sydney. Česká republika získala v zemi koal a klokanů za podpory početného domácího publika 43 cenných kovů (15 zlatých, 15 stříbrných a 13 bronzových medailí).

Ze současné výpravy zažilo její atmosféru 36 sportovců a v pozici obhájců paralympijského vítězství se jich na hry vrací deset. Nejúspěšnějším Čechem byl v Sydney atlet a tehdy ještě i tricyklista Roman Musil, který byl nejlepší hned ve třech disciplínách (vrhu koulí, hodu oštěpem a cyklistické časovce). V Aténách už ale bude startovat pouze ve vrhu koulí a hodu diskem.

Tenisová premiéra

Kromě Romana Musila budou od 17. do 28. září usilovat o obhajobu paralympijských vítězství také atleti Martina Kniezková, Milan Kubala a Martin Němec, cyklista Jiří Ježek, lukostřelec Zdeněk Šebek, plavec Martin Kovář a stolní tenisté Ivan Karabec, Jolana Matoušková a Michal Stefanu. Nešťastná zlomenina lopatky při přesedání na vozík naopak znemožnila boj o další zlato na kraulařské padesátce plavkyni Janě Hoffmanové.

Vůbec poprvé bude mít Česká republika na paralympijských hrách zástupce v tenise. Je jím Miroslav Brychta. Na svoje první paralympijské závody odděleně od mužů vyjedou cyklistky a mezi nimi i bronzová medailistka z minulého evropského šampionátu Daniela Procházková. Paralympijskou premiéru zažijí také handcyklisté a do špičky výsledkových listin by rád promluvil loňský vicemistr Evropy v časovce Marcel Pipek.

Teprve podruhé budou Češi součástí paralympijského turnaje v boccie. Dvojice Aleš Bidlas s Radovanem Křenkem bude společně se svými nepostiženými spoluhráči Miroslavem Bidlasem a Petrem Horáčkem usilovat o první paralympijskou medaili pro svoji zemi v disciplíně, která je příbuzná s francouzským petanquem a je určena sportovcům s nejtěžším handicapem. O tom, že na to mají dost sil, přesvědčili v listopadu 2003 na světovém poháru v novozélandském Christchurch, kde skončili bronzoví.

Reklama

Související témata: