Hlavní obsah

Peníze by měl vracet Pljuščenko, tvrdí pořadatelé

PRAHA

Pořadatelé krasobruslařské show Art on Ice, v níž minulý pátek nevystoupil v Sazka Areně trojnásobný mistr světa Jevgenij Pljuščenko, tvrdí, že diváky nepodvedli. Pokud by se jim mělo vracet vstupné, měl by to podle nich udělat sám sólista, nebo Ruská krasobruslařská federace. Policisté denně registrují další desítky trestních oznámení na podvod při show.

Článek

Ruská krasobruslařská federace účinkování dvadvacetiletého Pljuščenka začátkem října povolila a potom na poslední chvíli na popud Mezinárodní bruslařské unie (ISU) zakázala. "S Pljuščenkem jsem podepsali smlouvu a dodrželi ji," řekl na tiskové konferenci organizátor show Oliver Höner. V ní se ruská superhvězda zavázala v Praze bruslit naživo.

"Obecenstvo jsme neoklamali.VArt on Ice vystupuje pětatřicet špičkových účinkujících. Pljuščenko měl vyhrazených osm minut," tvrdil italský promotér z agentury Zaffiro Roberto Cosso i přesto, že mediální kampaň byla evidentně založena na osobě skvělého šampióna.

"Lidé věděli, že jdou na krasobruslařskou show a nemohli očekávat, že on bude bruslit devadesát minut," prohlásil Cosso s tím, že ti, kteří si to mysleli, museli být pochopitelně zklamáni.

Prý se bál trestu

Diváci spílali pořadatelům nejen proto, že je okradli o nejjasnější hvězdu programu, ale také jim zazlívali, že je neseznámili s příčinou jeho absence. Organizátoři na tiskovce přiznali chybu, ale přehráli ji hned na Pljuščenka.

"Bál se, že už za svou přítomnost v Praze, by mohl být potrestán. Ruská krasobruslařská federace mu totiž se zákazem nařídila, aby české hlavní město hned opustil. Respektovali jsme jeho přání, aby se veřejně nemluvilo, proč nemohl bruslit," uvedl promotér Art on Ice Roberto Cosso.

Přestože Pljuščenko před zaplněné tribuny nevyjel, v Praze nebyl zadarmo. "Předem jsme mu dali zálohu," přiznal Hörner. Ta činila 30 % z honoráře, jehož výši organizátoři nechtěli prozradit. Celkově si však mělo ruské eso přijít na 14 000 eur, ale i takto si připsal na konto 4500 (asi 135 000 Kč). "V Praze už nic nedostal," tvrdil Horner, jenž zatím neuvažuje, že zálohu bude chtít vrátit.

Peníze zatím nevracejí

Ačkoliv to původně vypadalo, že pořádající agentura rozzlobeným divákům vstupné vrátí, nyní si to rozmyslela. Sedmdesát nespokojenců, kteří odešli okamžitě, když co zjistili, že Pljuščenko nevystoupí, peníze dostalo. Ostatní zatím mají smůlu.

"Po poradě s právníky jsme se rozhodli, že ti, co představení zhlédli až do konce a pak chtěli peníze zpět, se chovali nefér. Počkáme, co z toho vyplyne," podotkl Cosso. Narazil tak na fakt, že policie případ zatím prošetřuje jako trestný čin podvodu.

"Každý den podávají trestní oznámení na neznámého pachatele desítky lidí," uvedla pražská policejní mluvčí Eva Miklíková.

Odpovědnosti si není vědoma společnost Bestsport, provozující Sazka Arenu, ani samotná Sazka, která vstupenky na show po republice distribuovala. "Sazka Arena pouze pronajímala prostory. Vzniklá situace nás mrzí, ale nebyli jsme pořadateli ani spolupořadateli," řekl mluvčí Sazky Zdeněk Zikmund.

Pokud jde o prodej vstupenek, je podle mluvčího Sazka z obliga. "Lidé by na terminálech mohli reklamovat pouze špatně vytištěné vstupenky. Za obsah vystoupení ale neručíme," vysvětlil Zikmund.

Reklama