Hlavní obsah

Totmjaninová a Marinin jsou počtvrté za sebou mistry Evropy

PRAHA

Ruští krasobruslaři Taťjana Totmjaninová a Maxim Marinin se počtvrté za sebou stali mistry Evropy v soutěži sportovních dvojic. V italském Turíně ve středu o více než 19 bodů porazili krajany Julii Obertasovou a Sergeje Slavnova. Bronz získali Maria Petrovová a Alexej Tichonov. Všechny tři medaile v této kategorii Rusové získali po jedenácti letech, naposledy se jim to povedlo v Kodani 1994.

Článek

Úřadující mistři světa Totmjaninová s Marininem zahajovali program závěrečné skupiny a od začátku své jízdy nenechali nikoho na pochybách, že si do Turína přijeli pro titul. Svěřenci Olega Vasiljeva čistě předvedli všechny sólové i odhazované skoky a jistota jim nechyběla ani při obtížných zvedaných figurách.

A to navzdory tomu, že před třemi měsíci na Americké brusli při jedné z nich Totmjaninová spadla na hlavu a s otřesem mozku a podlitinami v obličeji skončila v nemocnici. Stejný prvek zařadili do jízdy i na evropském šampionátu. "Řekla jsem si: 'Díky bohu, že to můžu udělat znova'," oddechla si bezprostředně po závodě Totmjaninová.

Na stříbrnou příčku se z loňské "bramborové" pozice dostali Obertasová se Slavnovem. Talentovaní krasobruslaři se stali teprve čtvrtou dvojicí historie, která dokázala úspěšně provést čtverný twistovaný lutz. Osmnáctiletá Obertasová pak sice skočila jen dvojitý toeloop a partner zaváhal u zvedané figury v polovině jejich volné jízdy, ale i tak bezpečně uhájili druhou pozici z krátkého programu.

Chybám se totiž nevyhnuli ani veteráni Petrovová s Tichonovem. Ve třiatřiceti letech vůbec nejstarší účastník evropského šampionátu na rozdíl od krátkého programu nezaváhal u sólového trojitého toeloopa, ale jeho partnerka nedokázala čistě vyjet ani z jednoho ze dvou odhozených skoků.

V úzké evropské špičce byl mezi ruskými medailisty a zbytkem pouze třináctičlenného startovního pole výrazný odstup. Čtvrtí Němci Aljona Sawtschenková, Robin Szolkowy na medaili ztratili více než sedmnáct bodů.

České krasobruslení po nedávném ukončení amatérské kariéry Kateřiny Beránkové a Otta Dlaboly v této kategorii zastoupení nemělo.

Výsledky - sportovní dvojice:
1. Totmjaninová, Marinin 196,28 bodu, 2. Obertas, Slavnov 177,10, 3. Petrovová, Tichonov (všichni Rus.) 175,89, 4. Sawtschenková, Szolkowy (Něm.) 158,73, 5. Volosožarová, Morozov (Ukr.) 151,79, 6. Handkeová, Wende (Něm.) 135,19.

Reklama