Hlavní obsah

Navková s Kostomarovem obhájili titul v tancích

TURÍN

Ruští krasobruslaři Taťjana Navková a Roman Kostomarov obhájili titul mistrů Evropy v soutěži tanečních párů. Úřadující světoví šampioni v Turíně téměř o deset bodů porazili Ukrajince Jelenu Grušinovou a Ruslana Gončarova. Bronz získali Francouzi Isabelle Delobelová, Olivier Schoenfelder.

Článek

Český pár Diana Janošťáková a Jiří Procházka dokázal proniknout do první dvacítky a obsadil devatenáctou příčku. Poslední čeští zástupci v soutěžích evropského šampionátu se ve volném tanci na rozdíl od předchozích dvou částí soutěže vyvarovali hrubé chyby, která by skončila pádem, a předvedli solidní výkon. Za svým osobním maximem z volného tance na listopadovém závodě Grand Prix v Moskvě sice o 4,44 bodu zaostali, ale na předstižení Švýcarů Daniely a Fabiana Kellerových to bohatě stačilo.

K posunu na devatenáctou příčku brněnským tanečníkům pomohlo odstoupení vicemistrů světa i Evropy Albeny Denkovové a Maxima Stavijského, kteří byli před volnými tanci čtvrtí. Bulharská krasobruslařka se již v předchozích dvou částech soutěže potýkala s nachlazením. Povinný a originální tanec se svým partnerem ještě absolvovala, ale dnes měla teplotu přes 38 stupňů Celsia a musela ze soutěže odstoupit.

Staronoví šampioni se v hale Palavela představili v úplně jiné podobě než před rokem v Budapešti. Hudbu z filmu Růžový panter vyměnili za Puciniho Toscu, ale i v dramatickém projevu dokázali, že v současné době v této kategorii nemají konkurenci. Kostomarov sice zaváhal u jedné ze sólových otoček, ale díky vysokým známkám za choreografii a předvedení získali nejvyšší známku i za volný tanec. Bez problémů tak uhájili vedoucí pozici.

Grušinová s Gončarovem na Vivaldiho Čtvero ročních dob dokázali na ledě přesvědčivě ztvárnit jarní bouřku i lyrické pasáže. O jednu příčku vylepšili své umístění z loňska.

Lepší volný tanec však dnes zajeli Francouzi. Delobelová se Schoenfelderem díky velmi náročným zvedaným figurám a dalším originalitám dostali vůbec nejvyšší známku za technické prvky v jízdě a z páté příčky po originálním tanci se poprvé v kariéře posunuli na stupně vítězů. Kromě odstoupivších Denkovové a Stavijského předstihli i Izraelce Galit Chaitovou a Sergeje Sachnovského, které od třetího místa nakonec dělilo 1,12 bodu.

Taneční páry - konečné pořadí:
1. Navková, Kostomarov (Rus.)214,97
2. Grušinová, Gončarov (Ukr.)205,30
3. Delobelová, Schoenfelder (Fr.)202,10
4. Chaitová, Sachnovski (Izr.)200,98
5. Faiellaová, Scali (It.)181,89
6. Domninová, Šabalin (Rus.)178,91
...
19. Janošťáková, Procházka (ČR)119,52

Reklama