Hlavní obsah

Ragbyový kolos Waratahs dorazí do Prahy

PRAHA

Ragbyový gigant se valí do Prahy. Slavní Waratahs ze Sydney si přijíždějí zahrát s českou reprezentací. Zápas, o kterém jeho domácí aktéři asi budou vyprávět i svým potomkům, se uskuteční v sobotním odpoledni na atletickém stadiónu v Edenu. Praha bude jednou ze zastávek slavného týmu, který přilétá ve čtvrtek dopoledne.

Článek

Propagace ragby, to je hlavní cíl turné, během nějž se Australané představí i v Rumunsku a Rusku.

"Vím, že mužstva hrající v mistrovství Evropy divizi A, předvádějí dobré ragby. Proto chceme, aby naši vrcholoví hráči poznali, jak hrají země, které se neúčastní prestižního Poháru 6 národů. Rádi bychom také podpořili rozvoj a propagovali ragby v navštívených zemích," nechal se před cestou slyšet Dave Gibson, dnes už bývalý generální manažer Waratahs.

V létě byl v Praze na průzkumu, zajišťoval celý zájezd, mezitím povýšil v hierarchii celého australského ragby a svůj post předal Scottu Harisonovi.

"Žádné velké požadavky neměli, jen ubytování jim hradíme. Po zápase chtěli prostor na sudy s ledem, v nichž rehabilitují. To za nás nebývalo, ale ve světě to teď prý letí," říká Milan Rázga z pražské Slavie, bývalý hráč a nyní jeden z pořadatelů, který při přípravě největšího zápasu v historii českého ragby spojil síly s dalšími osobami pohybujícími se kolem českého ragby.

Souboj s Waratahs má být jedinečným svátkem

Souboj s Waratahs, jejichž jméno je totožné se symbolem Nového Jižního Welsu - květinou, kterou hráči mají vyobrazenou i na svých dresech, má být jedinečným svátkem. Poprvé se v Česku představí klub z věhlasné soutěže Super 12 pro celky z jižní polokoule. "Pro náš tým to bude i prima příprava na zápasy mistrovství Evropy," podotýká Rázga, leč tuší, že proti mimořádně silnému soupeři nemají domácí šanci.

Australané budou v pátek dopoledne od 10 h v Edenu trénovat, zápas je na programu ve 14 h. Před i po něm jsou připraveny doprovodné akce - koncertovat bude mj. skupina Kryštof.

"Hostům jsme přichystali i zajímavou tečku za pobytem v Česku. Pojedou na Velkou pardubickou. Při dojednávání záznamu našeho zápasu v televizi jsme přišli na to, že akce probíhající ve stejném víkendu by pro ně mohla být zajímavá," říká Rázga. Vstupenky jsou k mání za 200 Kč. "Čekám aspoň 3000 diváků, ale do Edenu se vejde ještě více, a peníze půjdou na rozvoj českého ragby," dodává.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.