Hlavní obsah

Brno ovládnou koně v rámci světového poháru v drezúře

BRNO

Pětasedmdesát koní z devatenácti zemí se od pátku do neděle zúčastní osmého ročníku Velké ceny Brna v drezúře. Kromě závodníků se organizátorům podařilo do Brna přivézt také trojici rozhodčích, kteří mohou udělovat klasifikační body důležité pro start na olympiádě a dalších vrcholných závodech.

Foto: Jiří Reichl

Šárka Charvátová při přípravě na Velkou cenu Brna v drezúře.

Článek

"Klasifikačních rozhodčích je osmnáct na světě proto považujeme účast tří z nich za velký úspěch. Velmi pravděpodobně i jejich přítomnost rozhodla o velkém počtu přihlášených jezdců," řekl prezident závodů a majitel Panské Líchy Jiří Charvát.

Jeho dcera Šárka je jednou z českých závodnic, které se budou snažit probojovat do nedělní finálové jízdy Kur, která se jede na hudbu. "Mám novou skladbu této jízdy, takže bych ji chtěla na domácích závodech předvést. Postupuje patnáct jezdců, tak doufám, že se zadaří," řekla poněkud nesměle Šárka Charvátová, kterou od letošní sezóny trénuje Maďar Gyulla Dallos, jenž zároveň jezdí jako závodník.

"Máme naplánované společné závody tak, abychom mohli pře nimi trénovat. Když se v zimě zranil můj kůň, tak jsem jezdila za ním do Maďarska, kde jsme trénovali na jeho koních a bylo to docela přínosné. Moc jsme toho v zimě nenatrénovali, proto také skromnější cíle, než v jiných letech," dodala Charvátová.

Pořadatelé museli přidat stáje

Velká cena Brna je zařazena do prestižní kategorie Světových pohárů a v je nominačním závodem pro Světové hry, které jsou vlastně mistrovstvím světa.

Mezi největší favority lze zařadit Irynu Lis z Běloruska, Barbaru Peter z Německa a Zanetu Skowronskou z Polska. Divákům se představí také závodníci z Rumunska, Slovenska, Ukrajiny, ale i Spojených států Amerických a Kyrgyzstánu.

Kvůli velkému množství koní museli organizátoři postavit další ustájení jak v kryté jízdárně, tak na "zelené louce". Celkem postaví 90 boxů. Vysoký počet startujících si také vyžádal změny ve struktuře závodů, které začínají v pátek 16.června v 8 hodin ráno. "Stejné začátky jsou i v sobotu a v neděli. Jako první budou startovat mladí jezdci. Nejatraktivnější jezdci přijdou na řadu zhruba od deseti hodin dopoledne," řekla organizátorka závodů Lenka Sekaninová.

Areál Panská Lícha leží mezi městskými částmi Lesná s Soběšice, vstup na závody je zdarma.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.