Hlavní obsah

Bývalý lékař dopingové hříšníka Armstronga byl za svědectví omilostněn

Colorado Springs

Americká antidopingová agentura (USADA) zrušila doživotní zákaz působení v cyklistice lékaři Luisi Garcíovi del Moralovi, jenž dlouhá léta spolupracoval s Lancem Armstrongem. Španělskému lékaři pomohlo jeho svědectví proti bývalému manažerovi Armstrongova týmu Johanu Bruyneelovi, jemuž byl naopak distanc zvýšen na doživotí.

Foto: Arturo Rodriguez, ČTK/AP

Ředitel Johan Bruyneel (vlevo) a Lance Armstrong na snímku z Tenerife v roce 2008.

Článek

Del Moral byl lékařem ve stáji US Postal (později Discovery Channel), v níž Armstrong získal v letech 1999-2005 sedm titulů na Tour de France. V roce 2012 po vyšetřování dopingu v týmu Del Moralovi USADA doživotně zakázala působit v cyklistice, sám Armstrong o všechny tituly přišel a také on dostal doživotní distanc.

Del Moral v roce 2016 souhlasil s tím, že poskytne svědectví proti Bruyneelovi, svému lékařskému kolegovi Pedru Celayovi a masérovi Josému Martímu. Všem tento týden Arbitrážní soud pro sport v Lausanne (CAS) tresty prodloužil - Bruyneelovi a Celayovi na doživotí a Martímu z osmi na patnáct let.

"Luis García del Moral s okamžitou platností přestává být jakkoli potrestán," uvedla USADA v tiskovém prohlášení. "Jeho svědectví shledal arbitrážní panel jako důvěryhodné, pravdivé a užitečné. Tyto informace doslova zlomily panu Bryneelovi vaz," dodala Americká antidopingová agentura.

Reklama