Hlavní obsah

Dopující cyklisté přijdou o roční plat

ŽENEVA

Mezinárodní cyklistická unie (UCI) se snaží vystupňovat svůj boj s dopingem. Na úterním setkání s představiteli všech stájí ProTour v Ženevě se obě strany dohodly, že jezdci budou vyzváni k podpisu dohody, podle které v případě pozitivního dopingového testu přijdou o roční plat. Závodníci dokument podepsat nemusí, jména těch, kteří odmítnou, však budou zveřejněna.

Článek

Sdružení profesionálních stájí AIGCP současně přistoupilo na návrh UCI učinit z červencové Tour de France "čistý závod". Na start totiž budou po vzájemné dohodě vpuštěni jen jezdci, kteří podepíší čestné prohlášení, ve kterém se zaváží k boji proti dopingu. Záležet bude ještě na stanovisku pořadatelů Tour. "Rozhodli jsme se, že se společně postavíme k boji proti dopingu," prohlásil šéf UCI Pat McQuaid.

Dvouletý distanc za užívání zakázaných látek zůstává nadále v platnosti. Podepsáním dohody o ztrátě nároku na roční mzdu v případě dopingu navíc dají cyklisté souhlas, aby španělské úřady porovnaly jejich DNA se vzorky zabavenými při loňské policejní razii v laboratořích v Madridu a Zaragoze, které pomáhaly desítkám jezdců krevním dopingem.

Jako první podepsali dohodu cyklisté Marc Cavendish z T-Mobile a Sandy Casar ze stáje Francaise des Jeux.

Vedení UCI také oznámilo, že od španělské policie obdrželo prvních tisíc z celkových 6000 stránek spisu o vyšetřování "operace Puerto", jak média přezdívají skandálu kolem španělských laboratoří. Na spisu by měla v nejbližších dnech začít pracovat skupina právníků, aby prošetřila padesátku cyklistů, kteří byli do aféry zapleteni.

Od španělského skandálu doping na cyklistiku těžce doléhá. K užívání zakázaných látek se přiznalo několik bývalých jezdců stáje Telekom, současného T-Mobile. Bývalý dánský cyklista Bjärne Riis, dnes šéf stáje CSC, prohlásil, že k vítězství v Tour de France v roce 1996 mu pomohlo zakázané EPO. K dopingu se přiznal i vyhlášený spurtér Erik Zabel a další Němec Rolf Aldag. Kvůli zapletení do španělského skandálu byl dvouletým distancem potrestán loňský vítěz Gira d'Italia Ital Ivan Basso.

Reklama