Hlavní obsah

Biker Vokrouhlík na silnici zazářil a šokoval sám sebe

BRNO

Kdyby bookmakeři vypisovali sázky na mistrovství republiky v silniční cyklistice, specialista na cross country horských kol Tomáš Vokrouhlík by musel mít kurz minimálně 100:1. Stalo se však nečekané, kovaný biker bral druhé místo.

Článek

„To jsem nečekal, myslel jsem si, že se přes nás za chvíli někdo přežene,“ říkal závodník týmu MichelinSpecialized, jeden z nejlepších českých bikerů. „Byla klika, že jsem nastoupil do skupinky, která jela. Profíci se hlídali navzájem a já tam asi nikomu dvakrát nevadil,“ přemýšlel nad klíčem k nečekanému úspěchu.

Mistrovský silniční závod bral jako zpestření bikové sezóny. I když na silničním kole hodně trénuje, občas doma v Hradci Králové i s Janem Hruškou, jeho doménou jsou horská kola. „Vyloženě mi to sedlo. Závod na mě byl dlouhý, ale je fakt, že i na bikách jezdíme některé maratóny čtyři až pět hodin. Jenže silnice je jiná. Pořád je to královna cyklistických disciplín a já mám radost, že jsem i tady něco dokázal,“ líčil Vokrouhlík.

Poslední dvě kola ve skupince čtyř uprchlíků prakticky nestřídal. „Už jsem neměl tolik sil. Ale věděl jsem, že máme náskok a druhé místo v českém mistráku by mi nemělo utéct. Na vítězství jsem ale neměl, to už by asi bylo moc...“

Stříbro z mistrovství republiky na silnici považuje za jeden z největších úspěchů kariéry. „Na biku toho doma už není moc, co bych nevyhrál. Jsem mistrem republiky, vyhrál jsem Český pohár. Chybí mi jen titul v maratónu, tam jsem byl nejlíp druhý,“ přiznával.

Po neděli stouplo jméno Vokrouhlík v kurzu i mezi silničními specialisty. „Pro všechny to musel být šok. Nedovedu si totiž představit, že by silničář přijel na mistrák republiky v cross country a skončil tam druhý,“ usmíval se.

Reklama