Hlavní obsah

Chybné rozhodnutí UCI znemožnilo Andrlemu startovat na MS

STUTTGART

Chybné rozhodnutí Mezinárodní cyklistické unie (UCI) znemožnilo českému cyklistovi Renému Andrlemu startovat na světovém šampionátu ve Stuttgartu. Když vedení světové cyklistiky svůj verdikt o zákazu startu změnilo, bylo už pozdě na jeho přihlášení do čtvrteční časovky.

Foto: PSK Whirlpool (www.pskhk.cz)

René Andrle.

Článek

Naopak Španěl Alejandro Valverde dotáhl svůj boj do vítězného konce a v nedělním závodě s hromadným startem bude moci pomýšlet na obhajobu bronzu z loňského roku.

UCI před týdnem oznámila, že jezdci vyšetřovaní v dopingové aféře kolem kontroverzního lékaře Eufemiana Fuentese, nesmějí na mistrovství světa startovat. Španělský svaz však dal věc k posouzení Mezinárodní sportovní arbitráži v Lausanne a ta rozhodla, že Valverde jet může.

To přineslo i obrat v případu českého závodníka. "Na základě toho nám ve středu večer UCI oznámila, že může tedy startovat i Andrle, ale to již bylo po uzávěrce přihlášek pro dnešní časovku," řekl místopředseda Českého svazu cyklistiky Vladimír Vávra.

Andrle zvažuje žalobu na UCI

Hodně rozladěn byl i samotný Andrle, který tak už podruhé za sebou přišel ze stejného důvodu o světový šampionát. "Nikdy jsem neměl pozitivní test. Zvažuji podání žaloby na UCI, protože jejím nesmyslným rozhodnutím přicházím o peníze, o závody a mé jméno je neustále pošpiňováno," řekl Andrle.

Úspěch Španělů mu nepomohl. "Start mi povolila UCI ve 20:00, ale uzávěrka přihlášek pro časovku byla do 12:00. Přijde mi to hloupé a nespravedlivé," posteskl si cyklista, kterého v časovce nahradí Stanislav Kozubek.

Myslí si však, že do budoucna pro něj může mít tento vývoj pozitivní důsledky. "Jsem alespoň rád, že jednání konečně někam postoupila. Dva roky se prakticky nic nedělo. Jen mě španělská policie jednou předvolala k výslechu, který však později zrušila, takže jsem neměl ani možnost se bránit," dodal.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.