Hlavní obsah

Junior Petruš vybojoval zlato na ME cyklokrosařů

HITTNAU

Český cyklokrosař Lubomír Petruš vyhrál na mistrovství Evropy ve švýcarském Hittnau závod juniorů. Druhý za ním skončil Arnaud Jouffroy z Francie a bronz získal Slovák Peter Sagan. Další medaili pro české barvy pak přidal Lukáš Klouček, který skončil třetí v závodě do 23 let.

Článek

S Petrušem se prakticky po celý závod držel v čele Francouz Arnaud Jouffroy, který dokázal nejdéle odolávat jeho nástupům. Ještě do závěrečného kola vjeli spolu, ale v polovině posledního okruhu se Petruš od soupeře odpoutal a dojel si s přesvědčivým náskokem pro nejcennější medaili. Bronz získal Slovák Peter Sagan.

Pro české juniory přitom nezačal závod příliš šťastně. Hned po startu upadl Benda a v polovině prvního kola skončil na zemi i Marvan. Ten se ale v dalším průběhu dokázal posunout až na sedmé místo.

"Kdyby nemusel dohánět tak velkou ztrátu, tak by jistě bojoval o medaili, zajel výborně. No a chválit Petruše snad ani není třeba, výsledek hovoří za všechny komentáře. Neudělal chybu, jel výborně technicky a všechny soupeře fyzicky udolal," ocenil v rozhovoru pro ČTK nového mistra Evropy reprezentační trenér Petr Klouček.

Klouček sahal po stříbru, ale před cílem upadl 

Už potřetí se ze zlaté medaile v kategorii do 23 let radoval Belgičan Niels Albert, který zvítězil před německým cyklokrosařem Philippem Walslebenem. Klouček sahal dokonce po stříbru, ale 200 metrů před cílem upadl a padesátimetrový náskok před Walslebenem ztratil.

Do elitní desítky se zařadil kompletní český kvintet. Čtvrtý dojel David Menger, pátý byl Jan Škarnitzl, osmý Jiří Polnický a hned za ním projel cílovou páskou Ondřej Bambula. "Kluci odvedli skvělý týmový výkon. Krátce po startu ujel Klouček s Albertem a Lukáš jej přes tři čtvrtiny závodu zle proháněl, ostatní za ním se seřadili na čelo skupiny asi patnácti jezdců a brzdili tempo. V posledním kole skvěle zrychlil Menger a nakonec ještě útočil na medaili," řekl Klouček.

Mezi nejlepšími ženami se neztratila Pavla Havlíková, která po pátém místě v prvním závodě Světového poháru v Kalmthoutu opět potvrdila, že je na sezónu připravena velmi dobře: na ME dojela šestá. Zlato z loňského roku obhájila Nizozemka Daphny van den Brandová před Francouzkou Marilin Salvetatovou. "Pavla jela nad očekávání dobře a do poloviny závodu dokonce jezdila na medailových stupních," uvedl Klouček.

ME v cyklokrosu - junioři:
1. Petruš (ČR) 42:56, 2. Jouffroy (Fr.) -19, 3. Sagan (SR) -50, ...7. Marvan -1:33, 9. Hník -1:42, 22. Friml -3:19, 26. Adel -3:53, 29. Benda (všichni ČR) -4:16.

Reklama