Hlavní obsah

Cyklokrosař Albert se dočkal titulu mistra světa do 23 let

TREVISO

Favorizovaný belgický cyklokrosař Niels Albert se na čtvrtý pokus dočkal zlaté medaile na světovém šampionátu mezi jezdci do 23 let. V italském Trevisu nad zbytkem startovního pole dominoval s naprostou převahou; daleko za ním si pro stříbro dojel Francouz Aurelien Duval, třetí skončil domácí Cristian Cominelli. Lukáš Klouček dlouho útočil na medailové umístění, ale nakonec skončil šestý.

Článek

Juniorský světový šampion z roku 2004 Albert se předloni musel sklonit před Zdeňkem Štybarem, před rokem jej na stříbrnou pozici odsunul Lars Boom z Nizozemska. Letos však Belgičan svojí kategorii pevně vládne - vyhrál všechny čtyři závody Světového poháru, v nichž startoval, a dnes se na sólovou jízdu vydal hned po startu.

Z českých jezdců vyšel nejlépe start Ondřeji Bambulovi, který do terénu vjel hned za Albertem, ale dlouho v popředí nevydržel. Naopak Klouček, bronzový medailista z mistrovství Evropy, neodstartoval dobře, ale v polovině okruhu už byl spolu s Francouzem Lopezem s desetisekundovým odstupem z Albertem.

Za touto dvojicí se seřadili další tři jezdci z Francie, dva Nizozemci, Ital Ponta a Voss z Německa. Právě domácí jezdec se nejvíce snažil dvojici dojet, zatímco Francouzům stav vyhovoval a prakticky nestřídali.

Tak to vydrželo do šestého ze sedmi okruhů, než se na Kloučka s Lopezem dotáhli Duval a Bourgoin z Francie a z hloubi pole útočící Cominelli. V posledním okruhu se snažil Klouček skupinu roztrhat, ale nepovedlo se mu to, a tak bylo jasné, že rozhodne závěrečný spurt.

V něm českému jezdci chyběly síly. Ostatním poodjel Duval a s jistotou si dojel pro stříbro, za obrovského jásotu domácích příznivců v cílovém stoupání přespurtoval Cominelli oba francouzské soupeře a po dvou letech získal pro Itálii na MS medaili. Bambula dojel do cíle na začátku druhé desítky.

MS v cyklokrosu:
Do 23 let:
1. Albert (Belg.) 51:11, 2. Duval (Fr.) -38, 3. Cominelli (It.) -46, 4. Lopez -47, 5. Bourgoin (oba Fr.) -48, 6. L. Klouček -53, ...15. O. Bambula -1:55, 39. Polnický -4:00, 47. Menger (všichni ČR) -6:06.
Družstva:
1. Francie 11 bodů, 2. Itálie 31, 3. Belgie 38, ...6. ČR (Klouček, Bambula, Polnický) 60.

Reklama