Hlavní obsah

Španělský cyklista Colom je podezřelý z užití dopingu

PAŘÍŽ

Cyklista Antonio Colom má prozatímně pozastavenou činnost, protože neprošel testem na EPO, jak dnes uvedla Mezinárodní cyklistická Unie (UCI). Pokud se užití krevního dopingu potvrdí, pak španělskému jezdci hrozí doživotní zákaz startů.

Článek

Vedení UCI člena ruské stáje Kaťuša dočasně suspendovalo v pondělí. "Dostali jsme odpověď od akreditované antidopingové laboratoře WADA v Madridu, že Colomův soutěžní vzorek z 2. dubna 2009 obsahoval EPO," uvela UCI v prohlášení. "Dokud si ho nepředvolá a případ nevyřeší Španělská cyklistická federace, tak platí zákaz činnosti."

Jednatřicetiletému cyklistovi, vítězi jedné z etap letošního závodu Paříž - Nice, pozastavilo ihned činnost i vedení stáje Kaťuša. Pokud bude Colom potrestán, pak bude muset na základě pravidel týmu zaplatit jako pokutu pětinásobek svého ročního platu.

Colomovi navíc hrozí, že už si na kole nazazávodí nikdy v životě. Již v roce 2004 byl chycen za užíváni EPO, odpykal si dvouletý trest a v případě opakovaného prohřešku by dostal doživotní zákaz.

K jeho odhalení pomohl i systém biologických pasů, na základě nichž jsou uchované vzorky krve cyklistů, které mohou být porovnávány při dopingových testech. "Zaměřili jsme se na něj právě díky tomu," řekl agentuře Reuters prezident UCI Pat McQuaid.

Reklama