Hlavní obsah

V roce 2010 se pojede Czech Cycling Tour

PRAHA

Česko bude mít svoji cyklistickou "Tour". Czech Cycling Tour, která byla při letošní premiéře rozdělená do tří jednorázových závodů, se má v příštím roce stát čtyřdenním etapovým podnikem.

Článek

V současné době je už stanoven termín i trasy jednotlivých etap. "Závod se pojede ve čtyřech dnech od čtvrtka do neděle 8. až 11. července," řekl Jaroslav Vašíček z pořádající TTV Group.

Czech Cycling Tour bude zahájena po vzoru největších etapových podniků. V prvním dnu bude v odpoledních hodinách na programu divácky atraktivní sedmikilometrový prolog v centru Olomouce. Druhá etapa, dlouhá 156 kilometrů, se pojede ve zvlněném terénu mezi Olomoucí a Prostějovem.

V "královské" třetí etapě pak čekají jezdce během plánovaných 182 kilometrů náročná horská stoupání. Po startu v Šumperku pojedou cyklisté přes Červenohorské sedlo, Videlské sedlo, Lyru nebo Rudnou pod Pradědem. Etapa skončí v Uničově, kde závodníci absolvují tři okruhy centrem města.

"Poslední etapa se startem a cílem v Olomouci částečně vede po okruhu, kde se v roce 2011 uskuteční mistrovství České a Slovenské republiky v silniční cyklistice," doplnil Vašíček.

Nový etapový závod by se rád stal nástupcem zaniklých velikánů - Závodu míru nebo novoborské Bohemie. Příští rok má být prozatím zařazen pouze do českého soutěžního kalendáře. "Chceme si nejprve vyzkoušet, jak ho zvládneme. Všechno musí klapat, abychom ho pak mohli nechat zařadit do vyšší kategorie kalendáře UCI," uvedl Vašíček.

Pořadatelé se snaží závod připravit tak, aby se líbil nejen cyklistům, ale aby upoutal i diváckou veřejnost. Každý, kdo na jednotlivé vrchařské prémie přijede v cyklistickém oblečení, například podle Vašíčka dostane zdarma pivo a párek.

Celkem si závodníci na cenách rozdělí přibližně 20.000 eur, startovat by mělo kolem 125 jezdců v sedmičlenných týmech. Vedle domácích cyklistů se počítá i se startem jezdců ze Slovenska, Německa a Polska.

Reklama