Hlavní obsah

Cyklista Bláha byl na MS dráhařů čtvrtý ve scratchi

KODAŇ

Český cyklista Martin Bláha ve čtvrtek obsadil na mistrovství světa dráhařů v Kodani čtvrté místo ve scratchi. Jen o jednu příčku zaostal za reprezentačním kolegou Milanem Kadlecem, který ve středu na úvod šampionátu vybojoval bronz v bodovacím závodu.

Článek

Titul ve scratchi získal Dán Alex Rasmussen, kterému se povedl únik společně s Kubáncem Juanem Estebanem Arangem a Japoncem Kazuhirem Morim. Tato trojice získala na soupeře jedno kolo náskok, domácí jezdec pak předčil své spolubojovníky ve sprintu.

"Škoda, dnes jsem měl rozhodně na medaili," řekl ČTK Bláha. "Nejprve jsem byl v úniku s Rasmussenem a po odstřídání on nastoupil podruhé, já již ne. V závěru jsem si myslel, že spurtuju o bronz, vůbec jsem si nevšiml, že kolo náskoku dal i Kubánec. Měl jsem dobrý den, o to víc toho lituji," uvedl cyklista, který bude v Kodani obhajovat spolu s Jiřím Hochmanem bronz z bodovacího závodu dvojic.

Jubilejní desátý titul mistra světa získal do své sbírky Brit Chris Hoy. Čtyřnásobný olympijský vítěz ovládl keirin na dráze v Ballerupu, kde měl před 13 měsíci těžkou nehodu, po níž musel vynechat loňský světový šampionát. "I když jsem na to nemyslel, že to bylo zrovna tady, je to o to výjimečnější. Připadám si jako v sedmém nebi. Ten rok nebyl lehký, ale tohle je skvělý pocit," radoval se čtyřiatřicetiletý jezdec.

V ženské části dnešního programu padly tři světové rekordy, ale jeden ke světovému titulu nestačil. Novozélandská trojice Rushlee Buchananová, Lauren Ellisová a Alison Shanksová zajela v kvalifikaci až třetí čas, což znamenalo účast v malém finále, v němž výkonem 3:21,552 minuty překonaly světový rekord britských cyklistek z loňského roku. Zlaté medaile získaly Australanky, které byly při finálovém vítězství nad britskou trojicí o téměř o dvě desetiny pomalejší než Novozélanďanky.

Týmový sprint suverénně ovládly Australanky Kaarle McCullochová a Anna Mearesová, které během jedné hodiny zlepšily světový rekord hned dvakrát. V kvalifikaci dosáhly výkonu 33,037 sekundy a ve finále proti Číně stlačily čas na 32,923. Mearesová přidala zlato ke středečnímu triumfu v závodu na 500 metrů s pevným startem.

Australská výprava má po dvou dnech v Kodani na kontě už čtyři tituly.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.