Hlavní obsah

Kozlíková chce k narozeninám nejhezčí dárek

HAMILTON

Vyšlo to na den přesně. Česká cyklistka Lada Kozlíková slaví ve středu, kdy bude na světovém šampionátu v Hamiltonu startovat ve své parádní disciplíně, časovce, čtyřiadvacáté narozeniny.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Lada Kozlíková

Článek

"Jaký bych si přála dárek? Ten nejhezčí," zasní se na chvíli závodnice týmu Rostex Quantum z Vyškova. "Nechci předvídat, ale cítím se opravdu dobře, trať mi sedí. Ráda bych skončila v desítce, protože prvních deset z mistrovství světa postupuje na olympiádu," odkrývá své plány.

Trošku jí do karet hraje i fakt, že v časovce nebudou startovat některé velké soupeřky. Van Moorselová-Zijlaardová z Nizozemska v minulém týdnu překonala světový rekord v hodinovce na dráze, k čemuž směřovala veškeré úsilí a šampionát vynechává. "Co vím, tak Francouzka Longová zase chce jet jenom silniční závod, ale stejně tady bude dobrých závodnic dost," míní svěřenkyně trenéra Usnula.

Kopce se jí líbí

V pondělí si poprvé zatrénovala na trati. "Časovka to bude těžká, jsou tam dva velké kopce. Docela se mi to líbí, tak nějak jsem si to představovala. Doma jsem poslední tréninky absolvovala s klukama v horách a docela se mi dařilo," vzpomíná mj. na závod na Pustevnách, kde skončila čtvrtá a s řadou mužských kolegů zametla. "Někteří už se s tím psychicky srovnali a spíš mi fandí. Ale pořád jsou i takoví, kteří nemůžou strávit, když je porážím," říká s úsměvem Kozlíková.

Letos se zaměřila hlavně na silnici, dopředu ji žene vidina prvního velkého výsledku na MS. Z mistrovství Evropy do 23 let už má v časovce zlato a stříbro. "Měli jsme dost prostoru na přípravu a ráda bych to tady zúročila," míní loňská mistryně světa na dráze ve scratchi.

V této sezóně má na kontě několik velmi dobrých výsledků ze silničních závodů - celkově třetí na etapovém závodě Gracia Tour, druhá na Femini Tour v Krásné Lípě, třetí v časovce na Kolem Polska. Moc by si přála, aby výsledky vygradovaly právě v Hamiltonu. "Stát se může cokoliv, to platí i o silničním závodě," uvažuje majitelka 24 titulů mistryně republiky, dlouhou dobu neohrožená domácí jednička.

Zahraničí láká

Říká o sobě, že chce závodit nejméně do pětatřiceti a svou budoucnost by ráda spojila se zahraničním angažmá. "V Rostexu určitě budu do olympiády 2004, pak se uvidí. Ale možnost zkusit jezdit někde venku ve špičkovém týmu mě hodně láká," přiznává.

I v ženské cyklistice se podle Kozlíkové dají vydělat velmi dobré peníze. "Třeba týmy v USA, Nizozemsku nebo Německu fungují na špičkové úrovni. Když předvádíte dobré výkony, pak za to jsou i slušné peníze," dodává Kozlíková, která se domluví anglicky a má i základy němčiny a ruštiny.

Reklama