Hlavní obsah

Kouč Novák se zlobí, cyklistický svaz odmítl žádat o divokou kartu pro Sáblíkovou

Heerenveen/Praha

Značně rozladěný je kouč královny dlouhých rychlobruslařských tratí Martiny Sáblíkové Petr Novák z postupu Českého svazu cyklistiky (ČSC). Ten zastavil žádost o udělení divoké karty jeho svěřenkyni pro olympijské hry.

Foto: Karel Felt, Právo

Trenér rychlobruslařky Martiny Sáblíkové Petr Novák

Článek

Kolo už pro Sáblíkovou dávno není jen prostředkem pro letní přípravu, vypracovala se na něm v jasnou domácí jedničku, doma má i bronz z časovky na mistrovství Evropy do 23 let. Jenže touha po olympijské místence zůstala na loňském mistrovství světa v Kodani nenaplněna, na 28. místě v časovce zůstala daleko za postupující desítkou.

Žádost nevylučují

Další, byť jen velmi teoretickou, možností jejího startu v Londýně je divoká karta. Silniční komise navrhla o ni zažádat, ale prezidium ČSC to na svém listopadovém zasedání zamítlo.

„Důvod byl ten, že Martina si na mistrovství světa účast nevyjela, druhá část kvalifikace trvá do konce května a stále má šanci si start vyjet. Neříkám, že o tu kartu nepožádáme, ale ne v průběhu kvalifikace. Musíme vidět, že závodnice patří do světové špičky,“ vysvětluje předseda ČSC Marián Štetina.

Šance téměř nulová

Šance na udělení divoké karty by navíc byla skutečně mizivá, tímto způsobem jsou nominováni téměř výhradně zástupci zemí, které mají na olympiádě spíše symbolické zastoupení. „Tak nám to bylo prezentováno i na semináři šéfů misí, že divoké karty budou udělovány jen zemím, které mají na hrách šest a méně účastníků,“ popisuje místopředseda Českého olympijského výboru František Dvořák. „Takže zažádat se může, ale výsledek by byl zřejmě nulový,“ říká.

Trenér: Nemusí nic dokazovat

Novákovi se přesto postup cyklistických funkcionářů ani trochu nelíbí. „Pokud nemají zájem bafuňáři na svazu a nevyvíjejí aktivitu, proč bych ji vyvíjel já? Martina má jisté medaile z rychlobruslení a nepotřebuje jinde dokazovat, že je dobrá. To už ukázala několikrát,“ tvrdí kouč.

Svazový pohled na spor je odlišný. „Pokud pro to máme dělat maximum, čekáme to samé od druhé strany. Když chci startovat na olympiádě, předpokládal bych, že se na to začnu chystat od zimy a ne až po mistrovství světa v rychlobruslení,“ reaguje Štetina.

Potřebuje odpočinek

Pro Sáblíkovou je ale rychlobruslení prioritou a po dlouhé sezóně potřebuje odpočívat. „Kdybychom chtěli něco dokazovat v cyklistice, musíme hned zahájit tvrdý trénink a to nejde,“ ví Novák.

„Chtěli jsme zkusit Londýn, vloni to nedopadlo a jak jsem poznal určitou skupinu lidí, nemám chuť se s nimi dohadovat a spolupracovat. Nemám rád, když se ke mně někdo staví čelem a za rohem se otočí zády. To už jsem zažil v rychlobruslení. Nebudu za každou cenu usilovat, abychom uspěli v druhém sportu,“ naznačuje, že Sáblíková letos na kole závodit nebude.

Reklama