Hlavní obsah

Bárta má premiérový titul, Štybar skončil v časovce druhý

Cyklista německé stáje NetApp Jan Bárta se stal českým mistrem republiky v časovce při společném šampionátu se Slováky v Púchově. Druhý skončil překvapivě Zdeněk Štybar a až třetí jeden z velkých favoritů František Raboň.

Foto: Jan Brychta/roadcycling.cz

Cyklista Jan Bárta má první titul z časovky

Článek

Nejlepší čas ze všech zajel Slovák Peter Velits, který bude v barvách stáje Omega Pharma-Quick Step startovat na Tour de France. Bárta za ním na rovinaté trase dlouhé 39 kilometrů zaostal o 12 vteřin. Ale již tradičně se výsledky obou zemí vyhlašují odděleně, tudíž Bárta slavil český titul a P. Velits slovenský.

„Jsem rád, že po dvou letech, kdy jsem byl k titulu hodně blízko, se mi to konečně povedlo. Ale mrzí mě, že jsem nevyhrál celý závod. Spadl mi totiž řetěz, musel jsem zastavit a ručně ho vytahovat,“ řekl Bárta serveru roadcycling.cz.

Přitom po Giru kvůli únavě s časovkou na domácím šampionátu moc nepočítal. „Týden po Giru jsem jezdil nejvíc hodinu a půl denně. Ale před deseti dny jsem změnil názor a rozhodl se startovat na mistrovství republiky. Nijak speciálně jsem se nepřipravoval, jel jsem jen tři rychlé tréninky,“ prozradil.

V závodě hodně překvapil Štybar, protože časovky nebyly po přechodu z cyklokrosu na silnici jeho silnou stránkou. „Druhé místo je hodně dobré. Na etapákách jsem letos v časovkách zaznamenal zlepšení a jsem rád, že jsem to potvrdil i tady,“ uvedl cyklista stáje Omega Pharma-Quick Step.

Hodně zklamaný byl naopak třetí František Raboň, Štybarův stájový kolega. „Mám už tři tituly a nemohl jsem mít jiný cíl než vítězství. Bylo to špatné,“ přiznal. Absolutní vítěz P. Velits mu nadělil 46 vteřin. „Cítím se dobře, před Tour de France mám formu,“ řekl slovenský šampión.

Výsledky mistrovství ČR v silniční cyklistice - časovka:
Muži (39 km):
1. Bárta (NetApp) 47:50, 2. Štybar + 26, 3. Raboň (oba Omega-Pharma-Quick Step) +33.
Do 23 let (39 km):
1. Novák (Trevigiani Bottoli), 2. Hošek (Whirlpool Author), 3. Turek (Favorit Brno).

Reklama