Hlavní obsah

Chci vydržet s nejlepšími až do finále, říká Štybar a favorizuje slovenského bombarďáka Sagana

Florencie

Původně měl být Zdeněk Štybar jedním ze tří lídrů české reprezentace na cyklistickém mistrovství světa v Itálii. Jenže vše bude nakonec jinak. Poté, co ve Florencii nemohou startovat Roman Kreuziger ani Leopold König, bude hlavní tíha odpovědnosti v nedělním závodu ležet jen na něm.

Foto: Miguel Angel Morenatti, ČTK/AP

Takhle slavil Zdeněk Štybar před pár dny prvenství v etapě na Vueltě.

Článek

Co to s vámi dělá?

Musím to brát tak, jak to je. Kdyby jeli Kreuziger a König, asi by bylo všechno jednodušší. Je to velká škoda pro mě i celý tým, ale v jejich případě nemělo cenu něco lámat přes koleno. Leo je nemocný, Roman unavený, a kdyby jeli v tomhle stavu, klidně by oba mohli odstoupit po sto kilometrech. Ani jeden z nich se necítil na sto procent. Musíme to akceptovat, že nikdo nemůže říct ani pumpička.

Víte dobře, co vás čeká?

Studoval jsem trasu už dříve na internetu. Prvních sto kilometrů se jede normálně a pak najedeme na okruhy. Na každém z nich je kopec 4,7 kilometru, pak technický sjezd a hned po něm krátká a prudká stojka. Bude to hodně těžké, vždyť jedeme 272 kilometrů a navíc má pršet.

Máte respekt z toho kopce?

Mám trochu obavy, že na mě bude moc dlouhý, ale musím se zařídit tak, abych ho nějak přežil. Říkám si, že po Vueltě a tréninku na Mallorce mám nějaké kopce v nohách, tak bych to snad zvládnout mohl.

Čekáte, že rozhodne až poslední kopec posledního okruhu?

Myslím, že jo. Závod bude tak těžký, že nikdo nebude dopředu plýtvat se silami. Záleží, jak se k tomu postaví ti největší favoriti. Pokud tam s nimi vydrží Slovák Sagan, tak vyhraje, to je realita. Má skvělou formu. Ale vrchaři jako Valverde, Rodríguez, Nibali nebo Froome to na něj musí zkusit, pokud chtějí pomýšlet na vítězství.

S čím budete spokojen vy?

Chci vydržet s nejlepšími až do finále. Prostě být v první skupině a o něco se pokusit. Nemám nějaké konkrétní plány na top 5 nebo top 10, to ani v takovém závodě nejde. Uvidíme, jak to dopadne. Ale je mi jasné, že když ten poslední kopec přežiju já, tak tam určitě vydrží i Sagan, Gilbert, Boasson Hagen, Cancellara... A moje šance na nějaký výsledek budou daleko menší...

Jak se cítíte po tréninku na Mallorce?

První dny jsem se tam hrozně trápil. Jel jsem tři hodiny, ale zdálo se mi, že jsem jich objel šest, jak to bylo strašné. Ale zlomilo se to. Objel jsem několik dobrých tréninků, třeba v neděli přes sedm hodin skoro přes všechny kopce, které jsem na Mallorce vyštrachal (úsměv). Tenhle dlouhý trénink už mám z předchozích pobytů hodně najetý a jel jsem ho nejrychleji v životě. Cítím se dobře, forma není špatná a uvidíme, co to udělá v závodě.

Z Vuelty jste odstoupil po dvou týdnech kvůli vyčerpání. Jak dlouho jste se dával dohromady?

Přes čtrnáct dní. Ale najednou se všechno zlomilo a byl jsem v pohodě. Po Vueltě jsem si dal čtyři dny bez kola a kvůli mizernému počasí jsem pak odjel na Mallorku, kde jsem měl klid na přípravu a hlavně daleko lepší podmínky. Kdybych zůstal v Belgii nebo v Čechách, tělo by v tom dešti dostalo další ťafku. Na Mallorku přijel i Vojta Červínek, který býval mým trenérem na cyklokros, ale dodnes spolu některé věci konzultujeme. Hodně mi pomohl, díky němu jsem mohl jezdit i tréninky za motorkou. A měl jsem tu navíc skvělého parťáka a kamaráda.

Reklama

Související témata: