Hlavní obsah

Pro Štybara je na MS příjemná trať, tvrdí jeho trenér Červínek

Vojtěch Červínek, osobní trenér Zdeňka Štybara, označil trať na mistrovství světa cyklokrosařů v Hoogerheide za velmi příjemnou pro svého svěřence. Právě k dvojnásobnému šampiónovi kategorie elite Štybarovi - přestože je již silničním profesionálem - se budou upínat české medailové naděje v nejočekávanějším nedělním závodě.

Foto: Sport.cz

Český cyklokrosař Zdeněk Štybar.

Článek

„Pokud se to extrémně moc nezmění, pro Zdeňka Štybara je to příjemná trať. Moc se mu to tady líbilo a je spokojený i po těžkém tréninku, který v poslední době absolvoval," řekl novinářům Červínek, jenž v Nizozemsku působí i jako metodik českého týmu.

Na druhou stranu si jezdci podle jeho názoru na okruhu ani na chvilku neodpočinou. "Každý se těšil, že spadne ještě nějaký sníh, ale tady bude bláto a bordel, těžké úseky, na které budou muset jít závodníci s maximální formou, jinak se tam utopí," předpovídal Červínek.

Se Štybarem často probíral, zda do závodu vůbec nastoupí. „Tréninky jsme mistrovství světa nijak nepřizpůsobovali. Bavili jsme se po večerech, zda ano, nebo ne. Zdeněk se nechal vyhecovat a asi ho podpořilo i to, že stál v zimě párkrát na bedně v těch závodech, co absolvoval."

Štybar má velkou šanci uspět

Přípravu na silnici to prý nijak nenaruší. „Měl teď v silniční přípravě maličko volnější část, takže mu to nebrání v tom absolvovat jeden závod a dva tréninky a pak odjet zpátky na Mallorku. Tam pak odjede závody a pak už si půjde tvrdě za svojí přípravou," nastínil Červínek.

Věří, že Štybar má na MS velkou šanci uspět. „Jde do závodu s ambicemi, obává se jen jedné věci, která může hrát rozhodující roli - že bude startovat někde ze čtvrté řady. Pokud se tam nedostane hned po startu, tak z těch pár Belgičanů se někdo může obětovat a začít jet závod hned od začátku. Než se tam pak 'Štyby' propracuje... Tam by se to mohlo zkomplikovat," prohlásil.

Takový scénář by se Češi mohli pokusit eliminovat spoluprací uvnitř svého týmu. „Zdeněk už si sednul s Martinem Bínou, potřebuje i s Radkem Šimůnkem a musí tady být všichni jako tým, nemůžou jet za jednotlivce," zdůraznil Červínek.

„Jakmile tam bude nějaká díra, nemůžou čekat, že je tam Štybar dotáhne, oni musejí být první, kteří to pomůžou sjet. Třeba se to nestane, ale musí to být týmové. Pokud kluci přiloží ruku k dílu a nenechají nikoho odjet, tak se tam Štybar prokouše," uvedl Červínek. „Tutově však bude chtít někdo z Belgičanů odjet," dodal.

Reklama