Hlavní obsah

Sosenka vybojoval v časovce pátý titul

PRAHA

Ondřej Sosenka znovu potvrdil, že doma patří k absolutní časovkářské špičce. Na trati z Třebechovic pod Orebem do Opočna a zpět získal v úmorném vedru svůj pátý mistrovský titul v této disciplíně. Při společném šampionátu českých a slovenských cyklistů najel na svého největšího rivala Michala Hrazdíru z pražské Dukly 28 vteřin.

Foto: ČTK

Ondřej Sosenka na archivním fotu

Článek

Třetí skončil Milan Kadlec z české profistáje eD'system-ZVVZ. Titul slovenského mistra získal Matej Jurčo z italského týmu Domina Vacanze, který zajel celkově třetí nejlepší čas.

"Věděl jsem, že při absenci Hrušky bude Michal mým největším soupeřem. Dobře jsem si rozvrhl síly a jsem rád, že jsem vyhrál. Každé vítězství doma je příjemné," řekl Sosenka, jenž na trůn nejlepšího časovkáře usedl již v letech 1998 a 2000-2002. Předchozí dva roky stanul na nejvyšším stupni Hrazdíra. "Člověk nemůže vyhrávat pořád. Na trati jsem nechal všechno a z druhého místa rozhodně zklamaný nejsem," tvrdil stříbrný medailista.

Sosenka měl na Hrazdíru k dobru už na 12. kilometru 10 vteřin a náskok ještě zvýšil. "Byl jsem dobře informovaný, jak jsem na tom. Časovka mi dobře zapadla do přípravy na překonání světového rekordu v hodinovce. Nejel jsem ji z plného tréninku, dva dny před závodem jsem spíš odpočíval," prozradil vítěz, jenž bude v neděli v Hořicích obhajovat titul v silničním závodě.

Kadlece třetí místo trochu překvapilo. "S výsledkem jsem spokojený, tak nějak jsem to před startem odhadoval. Jenže to byla asi moje nejhorší časovka za posledních deset let. Pořádně jsem se rozjel až v závěrečném úseku," rekapituloval své vystoupení na trase z Třebechovic do Opočna a zpět, kterou elita a ,třiadvacítka' absolvovaly dvakrát.

V kategorii do 23 let slavil prvenství Raboň

V kategorii do 23 let slavil potřetí v kariéře prvenství František Raboň z pořádajícího týmu PSK Whirlpool. Druhého loňského vicemistra světa v časovce mezi juniory Romana Kreuzigera porazil o téměř tři minuty. Kdyby Raboně rozhodčí pustili na start elitní kategorie, jak původně chtěl sám závodník i jeho tým, bral by tam bronz.

"Trochu mě to mrzí, celý týden jsem počítal, že pojedu s elitou. Ale pět hodin před startem mi řekli, že musím jet podle regulí ve třiadvacítce," litoval 21letý cyklista. "Radši bych byl třetí ve srovnání s nejlepšími, ale neovlivním to," dodal.

Kreuziger absolvoval vůbec první časovku od loňského MS ve Veroně. "A tady byla pořádně dlouhá. Podle mě nemá smysl, abychom jezdili skoro 50 kilometrů, když na mistrovství světa měří časovka 35. Ale trať byla pro všechny stejná a Raboň zajel výborně. Já se na první obrátku dost trápil a teprve pak jsem se rozjel," prozradil Kreuziger.

Výsledky - elite (48 km):
1. Sosenka (Acqua&Sapone) 59:02, 2. Hrazdíra (Dukla Praha) +28, 3. Kadlec (eD'systemZVVZ) +3:03, 4. Blahut (PSK Whirlpool) +3:14, 5. Kozubek (Dukla Praha) +4:25.
Do 23 let (48 km):
1. Raboň (PSK Whirlpool) 1:01:23, 2. Kreuziger (Italfine) +2:47, 3. Míček (CK Brno) +3:07. Junioři (24 km): 1. Machač (Dukla Praha) 32:01, 2. Hanslian (Dukla Brno) +8, 3. L. Klouček (Budvar Tábor) +35.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.