Hlavní obsah

Štybar dře na Mallorce. Chce zlepšit klasiky a při olympiádě je připravený se obětovat

Praha

Na Mallorce přivítal cyklista Zdeněk Štybar příchod roku 2016. Vánoční svátky si užil s rodinou v rodném Stříbře, kde využil příhodných podmínek a udržoval se v lehkém tréninku. Na španělském ostrově ve Středozemním moři plánuje udělat další krok k vylepšení výsledků ze sezóny 2015.

Foto: Jan Brychta / Czech Cycling Tour

Zdeněk Štybar si užívá odměn pro vítěze poslední etapy Czech Cycling Tour.

Článek

„Ve srovnání s minulým rokem jsem nyní při přípravě v malém předstihu. Měl jsem sice trošku delší pauzu, než jsem původně zamýšlel, ale vše jde podle plánu. Nepřibrzdilo mě žádné zranění a tudíž je můj startovní můstek do sezóny na vyšší úrovni než před dvanácti měsíci," přemítal Štybar v připomínce zdravotních trablů, které jej potkaly během roku 2014, kdy prožil těžký karambol při Eneco Tour a následně musel na operaci s poraněným ramenem z cyklokrosového závodu.

Poslední týden před Vánocemi prožil třicetiletý borec na tréninkovém kempu ve Španělsku, následně si vychutnal sváteční pohodu s rodinou ve Stříbře. „Na Štědrý den jsem si zaběhl tradiční Vánoční míli," hlásil se Štybar k běžeckému závodu, v němž obsadil čtvrté místo.

Následně ještě vyrazil na kolo, jehož pedály protáčel i v následujících dnech. „Užil jsem si to. Dal jsem si řízek, kapra. Jde o jeden den v roce, kdy se nešetřím. Ono se toho do mne zase tolik nevejde," smál se borec, jehož závodní váha je 70 kilogramů při 183 centimetrech. „A snadno si trochu přidám v tréninku, abych si mohl dopřát nějakou vánoční pochutinu navíc," vysvětloval borec, který 28. prosince zamířil za tréninkem na Mallorku.

Cílem pro nadcházející sezónu je vylepšit výsledky z roku 2015, kdy slavil triumf v etapě na Tour de France, byl druhý v klasikách Paříž-Roubaix či E3 Harelbeke a ovládl Strade Bianche. „Prožil jsem dobrý rok, ale pořád je co zlepšovat. Dost jsem se poučil. A doufám, že v nadcházejícím roce se hodně posunu," věřil Štybar a nijak netajil, že hlavního zlepšení by rád dosáhl při klasikách. „Tam jsem měl na víc, tudíž věřím v pronikavé zlepšení. A pochopitelně by bylo fajn zopakovat Tour, byť to je něco jiného než klasiky."

Při plánování závodů se držel modelu ze sezóny 2015, kdy kladl důraz na klasiky a Tour de France. V roce 2016 se však uskuteční o jeden zásadní podnik navíc: v plánu jsou olympijské hry v Riu. „Okruh v Brazílii bude zřejmě hlavně pro vrchaře, ale každý tým může mít maximálně pět lidí, tudíž se závod těžko kontroluje a cyklistické velmoci nebudou ve výhodě. Bude to otevřené," přemítal Štybar.

Případný start by pro něj představoval premiéru pod pěti kruhy. „Start v Riu je velkou výzvou. Asi to profilem nebude úplně pro mě, ale nikdo nemůže vědět, v jakém stavu budou hlavní hvězdy světového pelotonu po Tour. Každopádně jsem připravený pomáhat Romanu Kreuzigerovi nebo Leopoldu Königovi. Nemám problém pracovat pro ně, aby dosáhli dobrého výsledku."

Reklama

Související témata: