Hlavní obsah

VIDEO: Výška je znát, ale druhý postupový tábor na Gasherbrumu II stojí

PRAHA

Česká expedice, jejímž cílem je zdolání osmitisícovek Gasherbrum I (8080 metrů) a Gasherbrum II (8035 metrů) v pákistánském Karákóramu, o víkendu vybudovala na druhé jmenované hoře druhý postupový tábor ve výšce 6400 metrů. V pondělí Radek Jaroš, Petr Mašek a Libor Uher sestoupili nabrat nové síly do základního tábora ve výšce 5050 metrů. „Myslel jsem, že zdechnu,“ okomentoval lakonicky nabírání nadmořské výšky Uher.

Foto: archiv expedice Double Gasherbrum 2010

Momentka z cesty do základního tábora pod Gasherbrumy.

Článek

Češi během minulého týdne vynesli část materiálu do výšky 5450 metrů a ještě v pátek chtěli vyrazit do místa plánovaného prvního tábora. „Nevyrazili jsme a mělo to několik důvodů. Začalo opět sněžit. Libor je trochu zdravotně indisponovanej a já jsem celé dopoledne neslyšel na jedno ucho. Ale už je to v pořádku,“ poznamenal Jaroš ve svém expedičním deníku.

Výprava se proto začala posunovat vzhůru v sobotu. „Musíme se rozumně naložit, protože cestou budeme nabírat materiál zahrabaný v depu. Po přespání v C1 se budeme snažit pokračovat nahoru a vybudovat C2,“ plánoval Jaroš. A postupné cíle do puntíku vyšly. „C1 stojí, jsme v 5900 metrech. Vynáška byla vražedná, vytáhli jsme i satelitní terminál a notebook pro televizní přenosy. Myslel jsem, že zdechnu,“ podotkl k osmihodinovému martyriu Uher.

O den později se Jaroš s Uhrem a Maškem za pět hodin dostali do druhého tábora, zbylí dva členové expedice - televizní reportér Stanislav Bartůšek a Martin Havlena - zůstali v základním táboře. „Do C2 je to hodně strmé. Výška je cítit, hlava bolí všechny. Ráno sestupujeme do základního tábora,“ informoval Uher. „Dole jsme byli za pět hodin. Bylo to na práškách, ale dali jsme to,“ doplnil Jaroš v pondělí dopoledne.

Reklama

Související témata: