Hlavní obsah

Za nevědomý přestupek v golfu už neplatí okamžitá diskvalifikace

AUGUSTA

V golfu se zmírní pravidla o dodatečných diskvalifikacích hráčů. Změna byla oznámena hodinu před dnešním startem prvního major turnaje sezony Masters v Augustě, na kterém už se hraje podle nových regulí. Hráči, kteří se dopustí prohřešku proti některému z pravidel a zjistí to až po podepsání výsledkové karty, už nebudou muset být automaticky diskvalifikování ze soutěže. Jako postih za nevědomý přestupek nyní může následovat penalizace.

Foto: archiv Golf Park Slapy sv. Jan

Golfové hřiště

Článek

Americká golfová asociace USGA a britská organizace Royal and Ancient sáhly ke změně po nedávných případech, kdy byli přední hráči Padraig Harrington a Camilo Villegas dodatečně diskvalifikováni na upozornění televizních diváků.

Ir Harrington v lednu v Abú Zabí při označování pozice na greenu ťuknul do míčku a ten se lehce přiblížil k jamce. Za tuto chybu si nepřipsal do karty dvě trestné rány, jak vyžadují pravidla, protože si toho nevšiml. Po telefonátu jednoho z diváků organizátoři Harringtona vyloučili o den později. Po změně pravidel by si za tento prohřešek připsal dvě trestné rány a mohl pokračovat dál.

Kolumbijec Villegas byl diskvalifikován rovněž začátkem roku na Havaji za to, že odstranil holí kus trávy před míčkem, který se k němu vracel od greenu po nevydařeném úderu.

"Je to logický a důležitý krok v našem přehodnocování dopadu HD videa na golf," uvedl výkonný ředitel USGA Mike Davis.

Reklama