Hlavní obsah

Kirk se musel odstěhovat, aby dokázal "doma" vyhrát

Chris Kirk strávil v Georgii na ostrově St Simons šest let, až letos se mu ale podařilo "domácí" turnaj The McGladrey Classic vyhrát. To už ale opět jako obyvateli rodné Atlanty, kam se 28letý Američan v rámci státu Georgia navrátil před šesti měsíci. V dramatickém finálovém kole zvítězil se skóre 266 (-14) o jedinou ránu.

Foto: Stephen Morton, ČTK/AP

Chris Kirk se raduje na McGladrey Classic.

Článek

Dlouho bylo ve hře play-off, které bylo velmi reálné ještě na poslední jamce závěrečného flightu, ve kterém šel Kirk společně s Brinym Bairdem. Oba na tom byli stejně (-14), na jejich zaváhání navíc ještě čekal na drivingu Tim Clark, který po fantastickém kole za minus osm ztrácel ránu.

Bohužel pro něj ale zaváhal pouze Baird. Ten svůj drajv zatáhl do fairwayového bunkeru, ve kterém na něho čekala těžká pozice. Stát totiž musel v hraně bunkeru výrazně nad míčkem, což vyústilo v topnutou ránu čtyřkou železem, která skončila ve vodě.

Kirk využil zavání

A přestože Baird ještě neuvěřitelným puttem zachránil alespoň bogey, nestačilo to. Kirk totiž ve chvíli soupeřova zaváhání přešel na plán jistého paru, na který také na poslední jamce dosáhl. Mohl se tak radovat z triumfu na místě, které je pro něho velmi výjimečné.

"Že se mi to nakonec podařilo zde na Sea Islandu, což je místo, které opravdu miluji, a navíc na Davisově turnaji, je prostě neuvěřitelné," zářil štěstím Kirk, který připomněl, že je to právě Davis Love III, kdo turnaj na hřišti Seaside pořádá.

Pro Kirka se jedná o hrdinu z dětství: "Davis byl tím chlápkem, ke kterému jsem vzhlížel, když mi bylo 12 nebo 13 let a začínal jsem s golfem. Byl to můj nejoblíbenější hráč. Z mého vzoru se navíc stal jakýmsi mentorem a velmi dobrým přítelem."

Zatímco Kirk se u klubovny rozplýval štěstím, Baird by se nejradši vypařil. Během celého turnaje byl v dobré pozici a v závěru finálového kola měl v jednu chvíli v bagu všechny trumfy. Jenže na pětiparu patnácté jamky nevyužil skvělou situaci, za což zaplatil.

Před patnáctou jamkou měl Baird náskok jedné rány a po skvělé druhé ráně mohl z 12 metrů puttovat do eaglu. Kirk naopak svou druhou ránu hybridem poslal do vody a byl v problémech. Když o chvilku později oba odcházeli z greenu s parem, byl to šok.

"Udržel mě v tu chvíli ve hře," potvrdil Kirk, který svůj putt do paru ze šesti metrů proměnil, zatímco Baird předvedl trojputt. Určité rozčarování z promarněné šance se u něho pak projevilo na poslední jamce, kde trefil vodu on a doslova daroval svému sokovi vítězství.

"To, co jsem předvedl na poslední jamce, mě ničí," nezastíral zklamaný Baird, který si tak nedokázal připsat své premiérové vítězství na PGA Tour ani při svém 365. startu na okruhu. Podle vlastních slov se celou neděli trápil se švihem a svému kedíkovi na osmnácté jamce řekl, že se necítí příjemně: "Když to dáte do kupy s nervy, je to cesta k pohromě."

Reklama