Hlavní obsah

Rusové oplatili v zaplněné Sazka Areně volejbalistům porážku

PRAHA

Podruhé už čeští volejbalisté soupeře ze světové špičky Rusko v rámci přípravy na mistrovství světa neporazili. Po sobotní jablonecké výhře 3:1 v neděli v zaplněné Sazka Areně v Praze podlehli úřadujícím vicemistrům světa stejným poměrem. Nepodtrhli tak slavnostní atmosféru v hale, kde dnes český volejbal slavil 85. výročí a do níž se přišlo na poslední domácí duel reprezentantů před odletem do Japonska podívat na 12 tisíc fanoušků.

Článek

Možnost vidět národní tým i soupeře zvučného jména a vstupné zdarma pro všechny registrované hráče na oslavy založení svazu nalákaly do pražské multifunkční arény tisíce volejbalových příznivců. Nejprve si připomněli s pomocí historických materiálů největší úspěchy a potleskem ocenili celkem čtrnáct mistrů světa z let 1956 a 1966. Ti pak v hledišti sledovali, jak si vede současná generace.

Po nevydařené baráži o ME jsou hráči spolu teprve pár dnů. Snaží se rychle na nezdar s Německem zapomenout a získat zpět ztracenou reputaci. Proti Rusku se dnes tolik nedařilo jako v Jablonci oběma smečařům Popelkovi s Markem Novotným a domácí prostředí paradoxně svazovalo všem hráčům ruce na servisu. Bez této zbraně měli pramalou šanci dostat Rusy pod stálý tlak. Povedlo se jim to jen v třetím setu.

"Jsme spolu jen čtyři dny, ale oba zápasy ukázaly, že týmový projev je mnohem lepší (než v baráži). Že jako kolektiv zase můžeme fungovat," řekl novinářům kapitán Martin Lébl. Trenér Zdeněk Haník, který před měsícem nahradil Slováka Igora Prieložného, už kádr před odletem na MS zúžil o Hrazdíru, Cerhu a zraněného Boulu; konečnou dvanáctičlennou nominaci musí nahlásit po turnaji v Paříži 5. listopadu.

Příjemný pocit mohl mít trenér zejména z výkonu univerzála Štokra. "Ukázalo se, že jsme schopni hrát s mužstvy ze světové špičky, ale Rusové okamžitě odhalili naše chyby. Největší byly při obraně v poli. Toto mužstvo totiž vždycky sázelo na blok. A Rusové, byť jsou taky vysocí, bránili výborně," připomněl Haník největší slabinu svého kádru. Navíc věří, že v cizím prostředí nebudou hráči tak svázaní při podání.

Ve Francii se volejbalisté utkají také s týmy SČH a Německem, před začátkem šampionátu ještě sehrají v Japonsku dva zápasy s místními kluby. Mistrovství světa pro ně začne 17. listopadu.

ČR - Rusko 1:3 (-28, -16, 21, -21)
Rozhodčí: Bajči, Hodoň (oba SR). Čas: 100 min. Diváci: 12.000.
ČR: M. Novotný, Rak, Štokr, Popelka, Lébl, Ticháček, libero Obdržálek - Staněk, Pláteník, Baránek, Zapletal.
Rusko: Kosarev, Kornějev, Grankin, Abramov, Kazakov, Dinějkin, libero Verbov - Kulešov, Poltavskij, Makarov.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.