Hlavní obsah

Naděje žila dvě třetiny. Pak Finové udeřili a poslali florbalisty do boje o bronz

HELSINKY

Čeští florbalisté budou hrát na mistrovství světa ve Finsku stejně jako před dvěma lety na šampionátu v Ostravě a Praze o bronzové medaile. V pátečním semifinále totiž nestačili na domácí obhájce titulu a prohráli 1:6. Téměř polovinu utkání přitom vedli a ještě po druhé třetině drželi nadějnou jednobrankovou ztrátu. O konečné třetí místo se tým trenéra Tomáše Trnavského utká se Švýcarskem, které podlehlo Švédsku těsně 2:3.

Foto: Markku Ulander, ČTK/AP

Finský florbalista Jani Kukkola bojuje u mantinelu o míček s Janem Jelínkem v semifinále MS.

Článek

Před osmi lety se podařilo českým florbalistům Finy v Hartwall Areně udolat na šampionátu trpělivou defenzivou s rychlými protiútoky a podle stejného receptu začali vařit svěřenci trenéra Trnavského i v pátek. Přesto neuběhly ani dvě minuty, Tomašík po průniku podél mantinelu posunul míček na Sladkého a útočník finského Koovee povedenou zadovkou mezi nohama překvapil gólmana Toivoniemiho.

Bezmála dvanáct tisíc domácích příznivců s výjimkou více než 130 českých fandů, kteří na závěrečné boje dorazili leteckým speciálem, jen v údivu zakroutilo hlavou a po zbytek třetiny zadumaně sledovalo snažení hráčů Suomi o dobytí Kafkovy branky. Hluboký defenzivní blok ale Finům znepříjemňoval život a pokud se dostali ke střele, byl na místě Kafka, nebo míček nenašel cíl.

Ve druhé třetině začalo na české polovině přituhovat, Finové zařadili vyšší rychlostní stupeň a Češi měli plné ruce práce s odrážením nájezdů soupeře a ani gólman Kafka si nemohl stěžovat na nedostatek práce. Když Trnavského družina dokázala zahrozit, postrádalo zakončení ofenzivních výpadů přesnost.

Dvě standardky a vedení bylo pryč

Těsné vedení Češi dokázali držet až bezmála do poloviny utkání. Ve 29. minutě byl ale po nedovoleném přistrčení soupeře vyloučen Sladký a Finové až trestuhodně snadno vyrovnali. Nejlepší florbalista světa Kohonen po rozehrávce posunul balónek na nekrytého Tiitua, pro nějž nebyl problém poslat míček z úhlu do odkryté sítě.

A za necelé tři minuty už domácí vedli, když Järvi z další rozehrávky poslal míček napříč hřištěm na špatně pokrytého Forstena, který zdálky propálil Kafku. Vzápětí měli čeští hráči šanci vyrovnat při vyloučení Kivilehta, výsledkem jejich přesilovky byla ale jen nastřelená tyč z hole Richtera. Ve zbytku prostřední části se hrálo hlavně kolem české branky, díky Kafkovi ale odcházel český tým do šaten stále jen s těsnou ztrátou.

Za tři minuty vedli Finové o tři branky

Ta však nedlouho po začátku třetí třetiny rychle narostla. Finové se nemohli chlubit o mnoho vyšší střeleckou aktivitou, než český tým, jejich efektivita ale začala být smrticí. Nejprve neuhlídal kapitán Fridrich Järviho, který doklepl odražený míček do branky. Za 45 sekund nebyl při bránění dostatečně důsledný Zálesný a finský bek Jussila z druhé vlny zvýšil na 4:1. A za chvíli za Kafkovou brankou obral Jelínka o míček Hyvärinen, posunul na Kohonena, pro nějž nebyl problém naýšit náskok domácích.

Český tým mohl upravit skóre při následné přesilovce, početní výhoda ale k brance nevedla. Vzápětí nevyužili výhody jednoho muže v poli ani Finové a ještě málem inkasovali, když se v okamžiku návratu na plochu dostal do dobré střelecké pozice vyloučený Jakůbek, nezamířil ale přesně. Brzy na to byl vykázán na trestnou lavici Sikora, česká čtveřice už náporu soupeře neodolala a Tiitu upravil na konečných 6:1.

Češi tak stejně jako před dvěma lety budou hrát o bronz opět proti Švýcarům, kterým v roce 2008 podlehli. Nejlepším výsledkem našich florbalistů dál zůstane stříbro ze světového šampionátu v roce 2004 ve Švýcarsku.

MS florbalistů - semifinále
Finsko - Česko 6:1 (0:1, 2:0, 4:0)
Branky a nahrávky: 29. Tiitu (Mika Kohonen), 32. Forsten (Järvi), 44. Järvi (Forsten), 45. Jussila (Vänttinen), 47. Mika Kohonen (Hyvärinen), 57. Tiitu (Mika Kohonen) - 2. Sladký (Tomašík). Rozhodčí: Grahn-Gustavsson, Rasbrink (oba Švéd.). Vyloučení: 3:4. Využití: 2:0. Diváci: 12.008.
Finsko: Toivoniemi - Savolainen, Vehkaoja, Kivilehto, Bollström, Jussila, Väänänen, Toivonen - Hyvärinen, Mika Kohonen, Tiitu - Hänninen, Forsten, Järvi - Vänttinen, Kukkola, Johansson - Mikko Kohonen. Molainen. Trenéři: Petteri Nykky, Petri Kettunen a Jussi Jäntti.
Česko: Kafka - Chrápek, Jakůbek, Deutsch, Garčar, Jelínek, Brus, od 50. navíc Slaný - Sikora, Jendrišák, Zálesný - Ostřanský, Fridrich, Richter - Tomašík, Sladký, Skalík - od 32. navíc Šebek. Trenéři Tomáš Trnavský, Filip Vítek a Jan Vavrečka.

Reklama

Související témata: